Latice i cvjetovi su sve moderniji trend u kulinarstvu: JESTIVO CVIJEĆE KAO SALATA, SIRUPI, ČAJEVI, KOLAČI, PICE…

Postoji čitav spisak najčešćeg cvijeća koje se, osim u vazi, može naći i na tanjiru. To su jestivi tulipan, hrizantema, cvjetovi jabuke, limuna, naraandže, breskve, kruške, maslačak, gardenija, hibiskus, crveni sljez, jasmin, lavanda.

Najnoviji trend u svjetskim luksuznim restoranima i među inovativnim domaćicama, jestivo cvijeće, doduše nije novost jer cvijetna kuhinja se koristila još u doba Starog Rima, a u kulturama Kine, Bliskog istoka i Indije i danas je sastavni dio ishrane. Salate od jestivog cvijeća postale su pravi trend. I ne samo što izgledaju vrlo neobično i atraktivno, već imaju posebnu aromu i veoma su zdrave.

Cvjetovi se mogu dodavati u razna jela ili miješati sa salatama (svježi, sušeni, kandirani), ali mogu biti i dio recepta za kolače, umake, sirupe, čajeve i aromatizovana pića. Neke cvijetne latice imaju svojstvo da puštaju boju, pa se, na primjer, miješanjem sa maslacom može dobiti namaz originalne boje.

Pica se, recimo, može dekorisati djetelinom, jorgovanom ili maćuhicom., a maćuhicama se, takođe, mogu ukrašavati torte ili pudinzi. Naravno, tu je i šafran, koji važi za jednu od najboljih začinskih dekoracija.

I cvijeće tikvica je cijenjeno u kulinarstvu. Najbolje ga je koristiti odmah po branju, svježe. Treba ga upotrijebiti u roku od par sati poslije branja. Otvorene cvjetove napuniti sirom, salamom, začinima i pržiti kratko. Može se praviti sa pavlakom i tjesteninom, ali i jesti svježe sa paradajzom i mocarelom.

Kada se cvijeće ubere, okrene se naopako da pluta po vodi. Na taj način se pere. Da bi se oživjelo, treba ga uroniti u posudu sa ledenom vodom na 30-60 sekundi. Nakon toga, osuši se na papirnom ubrusu. Pažljivo otkinuti latice i druge dijelove cvijeća, koje su za konzumiranje. Valja početi s malom količinom cvijeća, jer tijelu je potrebno vrijeme da se navikne na novu vrstu hrane.

Zbog masovne upotrebe pesticida treba nabavljati organski gajeno cvijeće. Najbolje je cvijeće gajiti samostalno – tako se može biti apsolutno siguran da ono ne sadrži pesticide. Nikako ne treba konzumirati cvijeće iz cvjećare!

Cvijeće se bere rano ujutro ili predveče, kada je sadržaj vode u njemu veliki. Treba odabrati cvijeće koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo. Izbjegavati cvijeće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube. Obično se jedu samo latice, izuzimajući šafraniku i šafran, čiji se tučak koristi kao začin.

Postoji čitav spisak najčešćeg cvijeća koje se, osim u vazi, može naći i na tanjiru. To su jestivi tulipan, hrizantema, cvjetovi jabuke, limuna, naraandže, breskve, kruške, maslačak, gardenija, hibiskus, crveni sljez, jasmin, lavanda.

Zdravstvene dobrobiti cvijeća

Cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Prije jela se odstranjuju donji, bijeli dijelovi latica, a ljeti je izvrstan dodatak osvježavajućim pićima. Od ruža se pravi ukusan džem.

Kamilica ublažava stres i jača imunitet.

Begonija eliminiše toksine i čisti jetru.

Hrizanteme liječe gripu i prehladu.

Valerijana smiruje i olakšava nesanicu.

Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i antigljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana.

Neven ublažava menstrualne bolove. Stavlja se u supe, variva, rižu, (umjesto šafrana), maslac.

Bundevin cvijet – pogodan je za pohovanje, koristi se za pravljenje pita.

Gladiola – vrlo blag cvijet, ima sličan ukus kao zelena salata, a često se stavlja u namaze i paštete.

Zlatni ljiljan – Biljka tzv. zlatnog ljiljana može se jesti cijela, latice su blage, a ukus pomalo asocira na kesten. Mogu biti dio salate ili se puniti svježim sirom. Sušeni ljiljan je sastavni dio kineske slatko-kisele supe.

Jorgovan – bogat cvijetni citrusni ukus. Kandirani cvjetovi mogu biti raskošan ukras desertima, a jorgovan može, zajedno sa voćem, da bude sastojak u jogurtima i frapeima.

Žalfija – ima veoma intenzivan miris. Dobro se slaže sa ribom, a nezamjenljiva je kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj ili se prerađena jede u bombonama.