LANENO ULJE: EFIKASAN LIJEK ZA RAK I SRČANE BOLESTI

lanLan je moguće konzumirati kao sjemenke (potrebno ih je samljeti kako bi tijelo moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost) ili jednostavnije – u obliku ulja. Ne preporučuje se koristiti laneno ulje za kuhanje s obzirom da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama, te se njegove korisne masne kiseline tada raspadaju na štetne tvari.

Lan se smatra jednom od najstarijih pripitomljenih biljaka na Zemlji. U prošlim vremenima, ova se biljka uveliko koristila za izradu tkanina, a ljekovita svojstva malih sjemenki korištena su i za olakšavanje mnogih zdravstvenih tegoba te održavanje dobrog zdravlja. Danas se lan neopravdano zanemaruje, a iznimna vrijednost njegovog sjemena i ulja malo je poznata.

Ova biljka je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, te brojnih drugih vrijednih nutrijenata. Sjemenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole, te minerale kalcijum, selen, bakar, željezo, cink, natrijum, magnezijum, fosfor i kalijum. One su  najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidanasa.
Lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovine masnoća sadržanih u lanu, čini alfa-linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega – 3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).

Lan je moguće konzumirati kao sjemenke (potrebno ih je samljeti kako bi tijelo moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost) ili jednostavnije – u obliku ulja. Ne preporučuje se koristiti laneno ulje za kuhanje s obzirom da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama, te se njegove korisne masne kiseline tada raspadaju na štetne tvari.

Najbolje je koristi laneno ulje iz organskog uzgoja. Kako bismo u potpunosti iskoristili sve blagodati lanenog ulja, preporučena dnevna doza je 1 – 3 velike kašike. Ova količina ne bi se trebala prekoračiti.

Kravlji sir u lanenom ulju “topi” kilograme
Jednostavan i ukusan, a izuzetno zdrav obrok možete pripremiti tako da laneno ulje i pomiješate s svježim kravljim sirom, a tome se može dodati i malo čili papričice.
Potrebno je dobro izmiješati sve sastojke, tako da se u potpunosti prožmu. Ovaj recept preporučuje se za održavanje idealne tjelesne težine i dobrog zdravlja.

Spektar ljekovitog djelovanja

ćelije raka, naročito raka dojke, jajnika i prostate
mozak, te preventivno na pojavu moždane kapi i arterosklerozu
srčane tegobe, posebno pojavu srčanog infarkta, te aritmije
hipertrofiju prostate
upalu mokrać́ne bešike
nastanak žučnih kamenaca
varenje (blaga laksativna svojstva, sjemenke imaju snažnije delovanje od ulja)
artritis i bolove u zglobovima
metabolizam masnoća u tijelu
simptome ekcema, psorijazu, akne, glatkoću i blistavost kože
simptome menopauze
imunitet i slobodne radikale.
Laneno ulje vrlo je efikasno i pri spoljašnjoj primjeni, nanošenjem na kožu. Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opekotina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa.
Veoma je korisno i za spoljašnju primjenu kod suhe i ljuskave kože.

 Arhiv magazina Aura/