Lakše se nositi sa bolom, nego SA SVRBEŽOM – ŠTA KAD ZASVRBE „ONA“, DLANOVI, NOGE, LAKTOVI, „ON“…

Poruke koje nam šalje organizam putem svrbeži ne treba podcjenjivati. Naprotiv, vrlo je važno znati prepoznati svrbež kako biste, ovisno o dijelu tijela na kojem se javlja, mogli otkriti njegov uzrok.

Dermatolozi podsjećaju da svaki čovjek može stisnuti zube i trpjeti bol, ali ne možete izdržati da se ne počešete kada vas negdje zasvrbi. Jer, objašnjavaju dalje, svrbež je često mehanizam odbrane tijela od neželjenih procesa: na primjer, ako vas ubode komarac, prvi znak tijela koji upozorava na taj napad je upravo svrbež.

„U tom slučaju vi ćete se počešati po mjestu gdje vas je komarac ubo, i automatski ćete podstaći cirkulaciju, te na to područje „prizvati“ veću količinu odbrambenih stanica prisutnih u krvi (poput limfocita), korisnih ako je insekt nositelj neke infekcije.

Nije slučajnost što je svrbež u nosu prvi simptom prehlade, a svrbež u nogama reakcija na štetne boje iz čarapa.

Poruke koje nam šalje organizam putem svrbeži ne treba podcjenjivati. Naprotiv, vrlo je važno znati prepoznati svrbež kako biste, ovisno o dijelu tijela na kojem se javlja, mogli otkriti njegov uzrok.Saznajte kako pročitati poruke koje nam tijelo šalje putem svrbeža.

AKO SVRBI LAKAT – GLUTEN!
Svrbež, crvenilo i mjehurići na laktovima? To mogu biti simptomi netolerancije na gluten iz pšeničnog brašna, koji oštećuje crijevne resice (sitne izbojke koji apsorbiraju hranjive tvari).
Rješenje: Otiđite na pregled ljekaru. Ako ste doista alergični na gluten, trebali biste ga izbaciti iz prehrane.

AKO SVRBE RUKE – DERMATITIS ILI SVRAB
Svrbež na dlanovima i mjehurići na bočnim stranama prstiju? Moguće je da se radi o dermatitisu, kožnom oboljenju koje se javlja u obliku crvenih mrlja i mjehurića na rukama ili nogama te praćenih jakim svrbežom. Ako je svrbež posebno intenzivan noću te zahvaća područje između prstiju i unutrašnju stranu zapešća, može se raditi o svrabu izazvanom parazitima.
Rješenje: Otiđite dermatologu. U slučaju dermatitisa može vam propisati mast na bazi kortizona. Ako se radi o svrabu, terapija je na bazi hipermetrina.

AKO SVRBE „ONA“ ILI „ON“ – STIDNE UŠI!!
Svrbež u tom području može biti izazvan prejakom reakcijom na depilaciju, ali može ukazivati i na pedikulozu (zaraženost stidnim ušima). Zaraza se prenosi intimnim odnosima ili dijeljenjem ručnika i intimnog rublja sa zaraženim osobama.
Rješenje: Na zahvaćenu zonu nanesite kremu umirujućeg djelovanja. U slučaju stidnih ušiju otiđite ljekaru: preporučit će vam neki od preparata protiv parazita.

AKO SVRBE NOGE – ADITIVI IZ ČARAPA!
Neka bojila za čarape (plava, žuta, crvena, crna i narandžasta) te aditivi koji se koriste u proizvodnji elastičnih vlakana mogu izazvati alergijske reakcije, a time i pojavu svrbeža.
Rješenje: Promijenite vrstu čarapa (elastin može izazvati takve probleme). Ako simptom potraje, odaberite pamučne ili protualergijske čarape.

AKO VAS SVRBI ISPOD PAZUHA – ALERGIJA
Dezodorans može izazvati svrbež zbog određenih tvari koje sadrži biljne ekstrakate (na primjer geraniol, derivati bergamota) ili konzervanse.
Rješenje: Nekoliko dana izbjegavajte upotrebu dezodoransa, perite se vodom i tzv. marsejskim sapunom koji ima blago dezinfekcijsko djelovanje. Nakon toga promijenite dezodorans.

AKO SVRBE GRUDI – BAKTERIJE!
Imate velike grudi i jako se znojite? No, čak i ako nemate velike grudi, u pregibu ispod grudi, zbog vlage, mogu se razmnožiti bakterije koje inače normalno žive na koži i izazvati svrbež.
Rješenje: Kako biste smanjili znojenje i uklonili svrbež, na pregibe ispod grudi namažite kremu na bazi cinka (u ljekarnama).

AKO SVRBI VAGINA – KANDIDA!
Svrbež popraćen gustim bijelim sekretom, suhoća, crvenilo i teškoće u spolnom odnosu? To su simptomi koji mogu ukazivati na kandidijazu, infekciju uzrokovanu gljivicom koja normalno obitava u vagini.
Rješenje: Otiđite na ginekološki pregled. Ako je kandida uzrok upale, propisat će vam antimikotik u obliku masti ili vaginaleta.

AKO SVRBE STOPALA – ALERGIJA
Alergični ste na metal? Pazite kakvu obuću nosite! Nosite li cipele bez čarapa, svrbež će se sigurno pojaviti. Naime u postupku obrade kože koristi se krom.
Rješenje: Promijenite cipele ili nosite navlake za stopala (stopalice). Kad god možete, budite bosi.

AKO SVRBI VLASIŠTE – PERUT
Svrbi vas glava, a po ramenima ste primijetili bijele ljuskice? Može se raditi o uobičajenoj upali vlasišta, seboroičnom dermatitisu (prhut). Pojavu seboroičnog dermatitisa pospješuju hormonski poremećaji i stres. No, obratite pažnju na jačinu simptoma: ako je svrbež vrlo intenzivan, a ljuskice nalik prahu, vjerojatno koristite preagresivan šampon.
Rješenje: U slučaju dermatitisa pomažu losioni i kreme na bazi salicilne kiseline ili sumpora koje propisuje dermatolog. Ako je problem u šamponu, promijenite vrstu šampona i prije upotrebe obavezno ga razrijedite vodom u omjeru 1 prema 2.

AKO SVRBI NOS – PREHLADA!
Uoči prehlade može se javiti svrbež u nosu. Ako se svrbež javlja redovito u proljeće (praćen bistrim tekućim sekretom nalik vodi te napadajima kihanja), najvjerojatnije se radi o alergijskom rinitisu koji izaziva pelud.
Rješenje: U slučaju obične prehlade ne preskačite obroke: hrana, naime, čak do četiri puta povećava proizvodnju gama interferona, tvari koja je nužna za borbu protiv virusa. Ako se radi o alergijskoj prehladi, potražite savjet ljekara: on će utvrditi o kojem se alergenu radi i propisati odgovarajući lijek protiv alergije.

AKO SVRBE USNICE – HERPES
Svrbež i peckanje mogu se pojaviti nekoliko sati prije pojave usnog herpesa, takozvane usne groznice.
Rješenje: Čim osjetite peckanje na usnici, nanesite antivirusnu kremu na bazi aciklovira: može spriječiti ili ublažiti razvoj mjehurića izazvanih herpesom.

AKO SVRBI UHO – SMOLA
Prekomjerno stvaranje i zadržavanje cerumena (ušna smola) može izazvati nepodnošljiv svrbež. Isti simptom javlja se i u slučaju upale vanjskog dijela uha.
Rješenje: Slobodno se počešite, a ostalo prepustite majci prirodi: cerumen će sam izaći, bez potrebe za temeljitim čišćenjem štapićima s vatom kojima biste mogli oštetiti bubnjić. Ako svrbež ne prođe, obratite se otorinolaringologu koji će utvrditi radi li se o upali (vanjski otitis) koju treba liječiti posebnim lijekovima.