Lagana salata od piletine i bijelog graha

Umorni ste od piletine na isti način ponovo, ponovo i ponovo? Probajte malo začini svoj obrok a da pri tom ne poremetite svoj plan ishrane. Predlažemo vam salatu od piletine i graha kojoj će mrvica tikvice i celera dati poseban ukus i miris Mediterana.

SASTOJCI

Preliv:

1 čena bijelog luka
¼ kašićice soli
5 kašika maslinovog ulja
6 kašika (ili više) svježeg soka od narandže
¼ šolje vinskog sirćeta
1 kašika senfa

Salata (za 4 porcije):

400g (konzerviranog) bijelog graha
1 šolja skuhanih pilećih prsa izrezanih na kockice
2 šolje tikvica izerezanih na kockice
½ šolje sitno nasjeckanog celera
¼ šolje sitno nasjeckanog rikota ili feta sira
1/3 šolje nasjeckanog paradajza (po želji)
2 šolje narezane zelene salate
sitno sjeckani bosiljak
radić
sol i biber

PRIPREMA

1. Preliv: Isjeckajte luk što je sitnije moguće. Umještajte ga u 5 kašika maslonovog ulja. Dodajte 6 kašika soka od narandže, sirće i senf pa miješajte dok ne stvorite jednoličnu masu. Probajte ukus pa po potrebi dodajte još soka od naranđe ili posolite.

2. Salata: Umješajte grah, piletinu, tikvicu, celer, sir i paradajz. Dodajte sjeckani bosiljak i ¾ šolje preliva. Probajte i po potrebi posolite i pobiberite.

3. Preostali preliv naspite u jednu posudu sa zelenom salatom i radićem. Na zelenoj salati servirajte pripremljenu salatu od graha i piletine i ukrasite cijelim listovima bosiljka.

NUTRICIONISTIČKE ČINJENICE

Po porciji: 428 kalorija, 23g masti (5g sat, 15g mono), 79mg holesterola, 24g ugljikohidrata, 34g proteina, 8g vlakana, 667mg natrija, 648mb kalija.

Bonus: Vitamin C (47% dnevnih potreba), Vitamin A (30% dp), folata (21% dp) kalij (18% dp).

Komentari

komentara