KUS-KUS: Lako se priprema i odličan je dodatak slanim i slatkim jelima

Pročitajte i zapamtite savjete vezane uz pripremu, kuhanje i posluživanje ove ukusne namirnice

Kus-kus (cous-cous) je namirnica koja se priprema mljevenjem i oblikovanjem semoline, vrste durum pšenice, a poznata je po sitnim zrncima, granulama blagog okusa. Omiljen je prilog u sjevernoafričkim zemljama te u bliskoistočnoj kuhinji, popularan diljem svijeta. Odličan je dodatak varivima, juhama, salatama te kao prilog mesnim jelima i jelima od ribe, zamjena za rižu i općenito žitarice.

Omjer vode i kus-kusa je važan. Dobro je zapamtiti da se kus-kus najbolje priprema ukoliko je taj omjer 1:1. Ukoliko planirate skuhati jednu šalicu kus-kusa potrebno je preliti ga jednom šalicom vode ili temeljca. Ukoliko koristite previše tekućine ova bi namirnica mogla postati ljepljiva, a ukoliko nedostaje tekućine kus-kus mogao ostati suh.

Voda ili temeljac? Temeljac je odličan odabir ukoliko želite pojačati neutralni okus namirnice. Koristite povrtni ili pileći temeljac.

Kako tostirati kus-kus? Tostiranje je odličan korak u pripremi jela s kus-kusom jer se ovim postupkom otvara aroma zrnaca te se tostiranje preporuča i prije samog kuhanja. Dovoljno je u zagrijanu tavu dodati malo maslinovog ulja te uz stalno miješanje grijati zrnca sve dok ne poprime zlatnu boju, ali pripazite da ne izgore.

Ostavite da nabubri. Priprema kus-kusa je jednostavna ali je uvijek dobro provjeriti upute na ambalaži. Kus-kus se može kuhati u zasoljenoj vodi uz miješanje, ali samo do trenutka kada tekućina provrije. U tom trenu je važno skloniti kus-kus s vatre te ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta kako bi upilo tekućinu. A moguće ga je i samo preliti vrelom vodom te ostaviti deset do petnaest minuta.

Razrahlite i začinite! Prije posluživanja kuhani je kus-kus potrebno prebaciti u veću zdjeli te razrahliti vilicom te po želji začiniti. Uz malo soli, papra i soka limuna dobra je preporuka za dodati mljeveni kim, svježe nasjeckani peršin, mladi luk, koje je dobro umiješati uz dodatak malo maslinovog ulja.

Može i na slatko! Kus-kus se odlično slaže s orašastim plodovima, voćem, suhim voćem, te je odlična baza za pripremu ukusnih kaša za doručak. Odlična je preporuka kuhati kus-kus u soku od jabuka, ili čak kompotu, te ga kuhanog začiniti s malo maslaca, sjeckanim bademima, cimetom u prahu te narom. Doručak iz snova!

Pripremite ukusne kus-kus salate. Ovaj se hranjiv obrok priprema se lako. Dovoljno je kuhanom kus-kusu dodati začine po želji te svježe sitno sjeckano povrće – rajčice, krastavce, luk; te po želji tunu, kuhanu ili pečenu piletinu, tvrdo kuhano jaje. Po želji začiniti s malo maslinovog ulja. Tople salate pripremite tako da na narezano te pirjano povrće dodate kuhani kus-kus, začinite, te poslužite samostalno ili kao prilog mesnom jelu.

Kus-kus i plodovi mora? Lignje, kozice, školjke, odlično se slažu s kus-kusom. Plodove mora pripremite kao za rižoto te im dodajte kuhani kus- kus. Dobro promiješajte, ostavite da višak tekućine ispari, začinite po potrebi i poslužite.

Odličan izbor za nadjeve. Kus-kus je odlična namirnica za nadjevanje povrća – gljiva, rajčica, paprike i tikvice. Dovoljno je pirjanom luku, mrkvi i češnjaku dodati kuhani kus-kus. Začinjenu i dobro promiješanu smjesu koristite za punjenje povrća.