Kura crnim čajem za detoks organizma i mršavljenje

Obično se u crni čaj dodaje malo mlijeka kako bi se ublažio njegov gorak okus. Indijski yogiji uz mlijeko dodaju još neke začine kao što su: cimet, med, đumbir, kardamom, klinčić. Tibetanski monasi su otišli u neku drugu krajnost stavljajući sol i maslac, jer smatraju da će ih tako jak napitak držati budnima u dugotrajnim meditacijama.


Postoje tri osnovne vrste čaja, ovisno o tehnološkom procesu obrade, a to su: Zeleni čaj, Oolong i Crni čaj. Crni i zeleni čaj potječu od istog grma zimzelene biljke čajevac. To je grmolika tropska biljka bez mirisa. Sadi se u velikim čajnim vrtovima na nadmorskim visinama od 100 do 2000 metara. Lišće za crni čaj se potpuno oksidira, dok se listovi za zeleni čaj zbog fermentacije izlažu pari nakon čega se suše. Oolong čaj ili Wulong čaj, je okusom i kakvoćom nešto između crnog i zelenog čaja, a zahtijeva malo složeniju obradu.

Indijski čaj za budnost
Najpoznatija vrsta čaja svakako je crni čaj, neki ga još nazivaju indijski čaj, a neki ruski čaj. U različitim kulturama se priprema na razne načine. Neki crni čajevi se još obogaćuju aromom jasmina i bergamonta pa tako imamo čejeve kao što su Earl grey i drugi. Obično se u crni čaj dodaje malo mlijeka kako bi se ublažio njegov gorak okus. Indijski yogiji uz mlijeko dodaju još neke začine kao što su: cimet, med, đumbir, kardamom, klinčić. Tibetanski monasi su otišli u neku drugu krajnost stavljajući sol i maslac, jer smatraju da će ih tako jak napitak držati budnima u dugotrajnim meditacijama, piše zdravakrava.hr.

 

Za detoksikaciju i mršavljenje
Zbog visokog sadržaja fluorida osobe koje piju čaj imaju dobro očuvanu gustoću kostiju i zdrave zube. Još od davnih vremena u narodnoj medicini se zeleni čaj koristio za ublažavanje bolesti desni kao i protiv kvarenja zubi. Također je bio vrlo djelotvoran kod upale grla, detoksikacije organizma, umornih očiju, podočnjaka, glavobolje itd. Mnoge kozmetičke kompanije odnedavno dodaju u svoje proizvode upravo zeleni čaj jer se pokazalo da neki njegovi sastojci štite od upala nastalih UVB zračenjem koja uzrokuju nekoliko bolesti kože. Ekstrakt zelenog čaja potpomaže oksidaciju masti pa ga smatraju bitnim saveznikom u borbi protiv prekomjerne težine.
Protiv mučnine i probavnih tegoba
Brojna istraživanja ukazala su i na pozitivne učinke konzumacije crnog čaja kao što su: snižavanje razine kolesterola, smanjivanje rizika pojave krvnih ugrušaka i popravljanje funkcije krvnih žila. Bogat je antioksidansima i flavonoidima i povećava rastezljivost krvnih žila što dovodi do boljeg protoka krvi. Također sadrži i nutritivne vrijednosti koje neće nestati ako se kod pripremanja čaja stavi malo mlijeka, a poznato je da zbog određene količine kofeina ima pobuđujući učinak na organizam, te smanjuje pospanost i umor pa je zbog toga dobra zamjena za kavu. Također jako dobro zatvara pa ako imate problema sa stolicom i mučninom u stomaku preporučuje se kao lijek.
Kura crnim čajem
Kofein u čaju otkriven je 1827. godine, budući da je otkriven u čaju, nazvan je tein. Te dvije supstance u pravoj se suštini bitno ne razlikuju pa je usvojen izraz kofein. Kofein u čaju, za razliku od kave ne utječe negativno na srce i krvotok, već naprotiv pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu. Također djeluje osvježavajuće, a krajnji rezultati su poboljšano raspoloženje, te smanjen umor i pospanost.

Isprobaj kuru crnim čajem kako bi pročistila cijeli organizam od otpadnih tvari i nečistoća. Također, ova kura jača i čisti jetru i bubrege. U pola šoljice prokuhane vode dodaj jednu kašiku crnog čaja. Zatim u tu šoljicu dodaj 1/2 šoljice neprokuhane tople vode. Popij sve odjednom. Ovu kuru treba raditi svako jutro 15 dana, bar jednom godišnje.