Kupus s mesom? Ne, isprobajte ovaj recept, kupus s jabukom i grožđicama!!

Ovako pripremljen kupus je za iznenaditi, kako ukućane, tako i goste. Vrsta povrća koju smo možda navikli spremati na tradicionalan način, dugim iskuhavanjem, sa mesom i sl, od sada bi vam mogla, pripremljeno na malo drugačiji način, biti češći pratilac na trpezama u svakoj prilici. Sadrži puno fibre, pomaže pri “ublažavanju” apetita i savršen je za one koje žele izgubiti na težini. Antioksidant je i prirodni laksativ.

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 45 minuta
Ukupno vrijeme: 60 minuta

SASTOJCI:

  • 500 g kupusa
  • jedna jabuka
  • šaka grožđica
  • 4 čehna bijelog luka
  • dvije supene kašike ulja
  • 100 ml bijelog vina (soka od grožđa)
  • 200 ml vode
  • so po želji

KORISNI ALATI ZA PRIPREMU:

  • sjeckalica ili blender

PRIPREMA:

Sitno isjeckatmo bijeli luk i oguljenu jabuku, te stavimo da se upržava na dvije kašike ulja, zajedno sa grožđicama, na niskoj temperaturi, dok u međuvremenu pripremamo kupus.

Isjeckamo kupus. Možete se poslužiti sjeckalicom ili jednostavno to uraditi nožem na što sitnije komadiće.

 

  • Dodati kupus, vino ili sok, vodu, so, poklopiti i ostaviti da se kuha uz povremeno miješanje, tokom 45 minuta.
  • Može se služiti kao tolo ili hladno predjelo.

 

  • Bijeli luk i jabuku možete brzo i lako isjeckati u sjeckalici, kao i kupus.
  • U toku kuhanja, probajte hranu koju pravite. Tako ćete najbolje znati šta trebate dodati i koje vam je odgovarajuće vrijeme kuhanja.
  • Povremeno dodajite po pola čaše vode, kako ne bi uvrelo i zagorilo.
  • Ovako pripremljeni rozi kupus ne bi trebao da ima viška vode, niti da bude previše suh.  (Izvor: Kašikaljubavi)

 

 

Komentari

komentara