Ovako pripremljen kupus je za iznenaditi, kako ukućane, tako i goste. Vrsta povrća koju smo možda navikli spremati na tradicionalan način, dugim iskuhavanjem, sa mesom i sl, od sada bi vam mogla, pripremljeno na malo drugačiji način, biti češći pratilac na trpezama u svakoj prilici. Sadrži puno fibre, pomaže pri “ublažavanju” apetita i savršen je za one koje žele izgubiti na težini. Antioksidant je i prirodni laksativ.
Vrijeme pripreme: 15 minuta Vrijeme kuhanja: 45 minuta Ukupno vrijeme: 60 minuta
SASTOJCI:
- 500 g kupusa
- jedna jabuka
- šaka grožđica
- 4 čehna bijelog luka
- dvije supene kašike ulja
- 100 ml bijelog vina (soka od grožđa)
- 200 ml vode
- so po želji
KORISNI ALATI ZA PRIPREMU:
- sjeckalica ili blender
PRIPREMA:
Sitno isjeckatmo bijeli luk i oguljenu jabuku, te stavimo da se upržava na dvije kašike ulja, zajedno sa grožđicama, na niskoj temperaturi, dok u međuvremenu pripremamo kupus.
Isjeckamo kupus. Možete se poslužiti sjeckalicom ili jednostavno to uraditi nožem na što sitnije komadiće.
- Dodati kupus, vino ili sok, vodu, so, poklopiti i ostaviti da se kuha uz povremeno miješanje, tokom 45 minuta.
- Može se služiti kao tolo ili hladno predjelo.
- Bijeli luk i jabuku možete brzo i lako isjeckati u sjeckalici, kao i kupus.
- U toku kuhanja, probajte hranu koju pravite. Tako ćete najbolje znati šta trebate dodati i koje vam je odgovarajuće vrijeme kuhanja.
- Povremeno dodajite po pola čaše vode, kako ne bi uvrelo i zagorilo.
- Ovako pripremljeni rozi kupus ne bi trebao da ima viška vode, niti da bude previše suh. (Izvor: Kašikaljubavi)