Kupus, neven, cvekla: Šest prirodnih obloga za ciste na dojkama

Prirodni ljekovi za ciste na dojkama odlični su kao prevencija, ali i kao dopunska terapija medikamentima.

1. Oblog od nevena

Kašiku nevenovog cvijeta (najbolje svježeg) preliti s pola litra ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 20 minuta. Nevenov čaj može da se pije, ali je još efikasnije ako se koristi u vidu obloga.

Gazu natopiti pa staviti na grudi, prekriti peškirićem i umotati zavojem. Najbolje je oblogu stavljati uveče i ostavljati je da prenoći. Naturopate preporučuju da se ovaj metod liječenja koristi u kombinaciji s oblogama od slanog rastvora. Lanena krpica se natopi rastvorom napravljenim od kašičice soli i 200 ml vode.

2. Oblog od ruse trave

Pomješati u jednakim dijelovima isjeckanu biljku rusu i istopljen maslac. Nanijeti lagano na mjesto gdje se nalazi cista na dojci i ostaviti da djeluje najmanje četiri sata.

3. Oblog od cvekle

Na vodenom kupatilu pripremiti kašu od 200 g rendane cvekle i dodati nekoliko kašika devetoprocentnog sirćeta. Dobijenu kašu koristiti kao oblogu, najbolje tokom noći, a ujutru se obmotati vunenim šalom.

Terapiju sprovoditi tokom 10 dana. Cveklu treba koristiti i u ishrani, jer zahvaljujući svom sastavu deluje blagotvorno na čitav organizam i doprinosi izlječenju cisti.

4. Oblog od kantariona

Dvadeset grama kantariona preliti šoljom ključale vode i poslije dva sata procijediti. Gazu natopiti čajem i staviti je na mjesto gde se nalazi cista. Ove obloge za ciste na dojkama, trebate držati oko pola sata. Postupak ponavljati najmanje 2-3 puta dnevno.

5. Oblog od kupusa

Kupusov list blago izlupati i premazati ga maslacem. Staviti ga lagano na dojku i obući udoban pamučni grudnjak. Ostaviti da djeluje preko noći. Ponavljati najmanje nedelju dana.

6. Oblog od mrkve

Najprije je treba izrendati na najsitnije rende i obložiti njome grudi. Obloga za ciste na dojkama treba da se mijenja čim se mrkva osuši, jer tada gubi ljekovita svojstva.

(lovesensa.rs)