Kupovno voće je puno toksina, evo kako ga oprati za sigurnu konzumaciju!

Iako je najbolje jesti organsko voće koje se može isprati samo vodom, mnogi će u trenutku kad u trgovini ugledaju jagode na akciji iste kupiti, bez razmišljanja otkud te jagode dolaze.

No, upravo zbog toga s konzumacijom treba biti posebno oprezan! Kupovno voće sadrži velike količine toksina zbog čega ga treba temeljno prati. Tako se npr. jagode i maline, koje su po zagađenosti pesticidima, na prilično visokom mjestu, ispiru octom i sodom bikarbonom, jer ih je zbog hrapave površine teško isprati samo vodom.

Toksini mogu biti vrlo opasni ako se dobro ne operu iz namirnica. Oni se nakupljaju u organizmu i vrlo se teško čiste iz njega. Kada se nakupe u organizmu mogu izazvati autoimuna oboljenja, kao i hronične bolesti, na što upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija.

Prema količini toksina na vrhu su breskva, jabuka, paprika, trešnja, višnja i nektarine. Maline su na desetom, a jagode na dvanaestom mjestu.

Alkoholni ocat izvrstan je za ubijanje svih štetnih mikroba na voću, dok je soda bikarbona zbog lužnatog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Sveučilišta u Massachusettsu.

Voće stavite u otopinu octa i vode u omjeru 1:4 na dvadesetak minuta, pa u vodu s dodatkom sode bikarbone. Nakon toga, voće temeljito isperite pod mlazom vode da ne bude kiselo ili slano.

Što se tiče zamrzavanja, voće treba zamrzavati odmah nakon branja. Tako ne gubi na kvaliteti, a zaleđeno se može čuvati od osam do 12 mjeseci. Prije zamrzavanja ili spremanja u hladnjak voće osušite na zraku ili papirnom maramicom.