KUPKA S JABUKOVIM SIRĆETOM UMANJUJE UPALE NA KOŽI, UKLANJA GLJIVICE, PERUT, EKCEME, CELULIT

Odlično je antibakterijsko sredstvo koje pomaže liječenju kože od infekcija nastalih od bakterija, gljivica, ekcema, celulita, neugodnih tjelesnih mirisa…

Jabukovo sirće ima brojne dobrobiti, a možete ga koristiti kao sredstvo za čišćenje, ublažiti opekotine od sunca, smanjiti tjelesne mirise, poboljšati okus hrane te ga koristiti kao šampon.

Kako napraviti kupku?

Odaberite što prirodnije jabukovo sirće. Najbolje je kupovati ga od prodavača iz manjih mjesta, koji još uvijek koriste stare metoda I domaće sorte jabuka.

Dodajte 2 šoljice u kadu napunjenu toplom vodom. Ostavite da to odstoji 20 minuta, a nakon toga upadajte u kupku. Preporučuje se da se ne tuširate odmah nakon namakanja u ovoj kupki.

PROTIV GLJIVICA, PERUTI, INFEKCIJA

Jabukovo sirće djeluje kao sredstvo za stezanje kože te tako umanjuje sve upale na koži, uključujući i opekotine od sunca. Namakanje kože u sirćetu ublažiti će peckanje i bolove te otekline.

Ako pak želite brzo rješenje u čaši pomiješajte ¼ sirćeta i ¾ vode te nanesite na kožu.Također, odlično je i antibakterijsko sredstvo koje pomaže liječenju kože od infekcija nastalih od bakterija, gljivica, ekcema ili čak i prhut.

NEUGODNI TJELESNI MIRISI

Sirćetom možete smanjiti i tjelesne mirise. Ulijte sirće u kupku ili pomoću pamučne krpe, natopljene u sirće i vodu, obrišite pazuhe i stopala.

CELULIT

Sirće je bogato kalcijem i kalijem te prilikom namakanja u kadi pomoći će vam da ublažite upaljene mišiće, a smatra se da smanjuje i znakove celulita. Možete pomiješati u čaši vode dvije čajne kašičice sirćeta i kašičicu meda te umasirati na bolno područje.

VAŽNA NAPOMENA:

Sirće je blaga kiselina pa ga nemojte oralno unositi u velikim količinama ili ga nanositi na kožu bez da ga ne pomiješate s vodom.