Kupinovo vino – slasni lijek za anemiju

Kupinovo vino je od davnina dobro poznato kao vrlo koristan i efikasan lek za liječenje malokrvnosti (anemije). Takođe se koristi kod iscrpljenosti, neuhranjenosti, za regulisanje probave, pritiska i cirkulacije.


Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.

Ovo vino, smanjuje povišeni holesterol, sprječava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.

Pošto povećava lučenje estrogena i sadrži visok nivo mangana, kupinovo vino je sjajan saveznik u prevenciji nastanka osteoporoze, naročito kod osoba preko 50 godina starosti, jer jača kosti i sprječava lomove, a pomaže i u zaleiječenju nakon fraktura. Pravi je eliksir zdravlja, osigurava vitalnost i doprinosi poboljšanju opšteg stanja ljudskog zdravlja.
Veoma je slatkog i prijatnog ukusa, a preporučuje se da ga konzumiraju i zdrave osobe, a pogotovo je koristan za trudnice i dojilje. Zanimljivo je da ga razblaženog sa vodom u Francuskoj piju i deca, a poznato je da stanovnici ove zemlje imaju najnižu stopu srčanih i moždanih oboljenja u Evropi.

Kako je berba ove čudesne voćke u punom jeku, predstavljamo vam recept za pravljenje kupinovog vina, jednostavan za izradu i najvećim laicima.

U zavisnosti od količine vina koju želite da napravite, određujete i količinu kupina koju ćete upotrebiti.

Na 10 kilograma kupina ide oko 2 kilograma šećera. Sveže kupine sipajte u bure ili veću posudu koja je prethodno očišćena i dobro ih izgnječite kako bi pustile sok sve dok se ne napravi kašasta masa.

U to dodajte šećer i pomiješajte da se potpuno sjedini. Nakon toga, vino od kupine sipajte u očišćene staklene flaše, a čepove nemojte da zatvorite do kraja, kako vino uslijed vrenja ne bi iskipjelo.

Ove flaše ostavite na suncu 60 dana, nakon čega možete da procijedite sadržaj. Boce zatvorite čepovima ili plutom i čuvajte ih na hladnom mjestu.