Kupanje u zaleđenom jezeru Huseina Imširovića (30) iz Banovića: Nesvakidašnja borba protiv stresa, umora i bolesti

Dok topla voda isušuje kožu i kosu, hladna pridonosi tome da izgledaju sjajnije i zdravije. Hladna voda također pridonosi detoksikaciji, tako što potiče izlučivanje toksina i otpadnih tvari iz tijela, a povećava proizvodnju kalogena što čini kožu otpornijom i mlađom.
Imate problema sa kilogramima, imunitetom, borama, nesanicom i zadržavanjem toksina u organizmu? Možda je vrijeme da probate krioterapiju. Dr Džoana Friben, inače specijalista za ovaj tretman, objašnjava da se poslije samo jednog takvog tretmana osjećate kao druga, ponovo rođena osoba. Pored toga što liječi reumu, krioterapija podstiče lučenje endorfina, poznatog i kao “hormona sreće”, i tako podstiče bolje raspoloženje i podstiče cirkulaciju nervnog sistema. Hladna temperatura prija kao kofein ljubiteljima kafe – daje energiju i podstiče moždane funkcije – tvrde ljubitelji i zagovornice terapije.

– To je tačno. Krioterapija je vrsta psihoterapije i način vraćanja emocionalne ravnoteže – kaže za Auru Husein Imširović (30) iz Banovića.

U nastavku vam donosimo njegovu priču o zdravom načinu života, a za zdravlje je, tvrdi to Husein, zaslužna i krioterapija.

Husein je inače svestrani sportista, prirodnjak, bavi se ronjenjem, alpinizmom, planinarenjem…kik bokser je ali i profesionalni biciklista koji je obišao dobar dio Evrope biciklom.

– Godišnje pređem 12 hiljada kilometara na biciklu, i pored tih svih sportova koje treniram, treniram i zdravlje. Smatram da je čovjek u fizičkom smislu ono što jede,  a u duhovnom ono što misli, pa je tako meni na prvom mjestu zdrava ishrana, na drugom fizička aktivnost, na trećem voda tj. hidriranost, a na četvrtom mjestu je izbjegavanje stresa. Osim toga, kupam se u hladnoj vodi, to mi čeliči tijelo i duh, i to je samo jedna od metoda kojima treniram zdravlje. Jačam otpornost tijela tako, pomjeram granice izdržljivosti, jačam imunitet. Pa ja nikad nisam bio bolestan, hvala Bogu. Ni nahlađen, kamoli šta drugo.

Ojačajte imunitet

– Jednom sedmično se kupam hladnom vodom, a ostala kupanja su prohladnom; ljeti direktno s česme tuširanje. Praktikujem to zadnjih 10 godina. Izučavam krioterapiju –  liječenje ledom hladnom vodom i njene pozitivne efekte za organizam studiozno. Svojim primjerom potvrđujem sve stavke krioterapije – priča Husein.

Specijalno za Auru, Husein je načinio i fotografije 31. januara ove godine kada je sa prijateljem i profesionalnim fotografom Amirom Bajrićem, posjetio jezero nastalo na bivšem površinskom rudniku Čubrić.

– U 8 sati ujutro temperatura vode koju smo izmjerili iznosila je nešto malo iznad 0 C, a vani je bilo – 16 stepeni. Jezero se inače nalazi u neposrednoj blizini mog doma i grada Banovića, to je bivši kop Čubrić čijim zatvaranjem se jezero akumuliralo.

– Što se tiče priprema za jedan ovakav podvig, prvo se malo fizički zagrijem, ne previše. Budem nekoliko minuta na hladnom zraku bez odjeće da se tijelo privikne na hladnoću i onda ulazim u vodu i počinjem kupanje koje nikad ne prelazi duže od 10 minuta. Nakon izlaska iz vode ne zagrijavams e naglo, jer može doći do šoka i srčanog udara kad ohlađena krv iz perifernih dijelova stigne do srca. Znači lagano, postepeno zagrijavanje vježbama i onda oblačenje tople odjeće..

– U jednom ovakvom podvigu mora se biti psihički spreman za ulazak u takvu vodu, na tim mjestima opasnim i ljeti za kupanje, ne smije biti straha. Dalje, morate imati veliku toleranciju na bol jer kada uđete u tako ledenu vodu, imate osjećaj da cijelo tijelo neko reže nožem, da vas sječe, tako da morate i  psihički biti spremni.

Što se tiče ove metode, preporučujem je ljudima koji imaju slab imunitet i usporen metabolizam, a ljudima koji imaju lošu cirkulaciju preporučio bih u svojim domovima da se tuširaju naizmjenično toplom i hladnom vodom (hladnom koliko mogu podnijeti nekih 10 sekundi i vraćanjem ponovo tople vode; to će pospješiti cirkulaciju i ojačati imunitet, ubrzati metabolizam, a postaćete otporni na hladnije vrijeme, hladnoće,
i neće ih tek tako prehlada napadati, postaće jednostavno otporniji… a samim tim i zdraviji.

– Inače, sada sam pomjerio granice svoje izdržljivosti, do sada sam se kupao na najnižoj temperaturi od -8 stepeni, a sada sam to učinio na –16. Morao sam sjekirom da razbijem led kako bih mogao ući u vodu, i ostao sam u ledenoj vodi 10 minuta. Za mene je kupanje u ledenim uslovima već rutina, nešto posve normalno i navika. Uživanje.

Hladnoća topi kalorije

– Hladna voda donosi mnoge dobre pozitivne stvari našem tijelu. Istraživanje
provedeno u Pragu je dokazalo da jednom sedmično kupanje u hladnoj vodi povećava
duplo broj bijelih krvnih zrnaca – monocita i limfocita, zaduženih za
uništavanje raznovrsnih patogena. Hladan tuš izaziva blagi stres koji navodi
tijelo da povisi vlastitu temperaturu A tako se pospješuje cirkulacija. Ako imate hladne ruke ili noge, to jest slabu perifernu cirkulaciju ili se previše znojite, probajte
terapiju hladnim tušem.

Osim toga, unutrašnje zagrijavanje ubrzava metabolizam, što poboljšava sagorijevanje kalorija i mršavljenje. Prilikom hladnog tuširanja primijetit ćemo da bolje i dublje dišemo. To je prirodna reakcija organizma na stres koji je izazvala hladnoća. Tijelu treba više kisika da bi proizvelo vlastitu toplotu. Zahvaljujući tome, hladan tuš širi pluća koliko i dobar trening.

– Dalje, povećani unos kisika znači i manju iscrpljenost tokom dana te veću
izdržljivost u sportskim, dnevnim, radnim aktivnostima. Dok topla voda isušuje
kožu i kosu, hladna pridonosi tome da izgledaju sjajnije i zdravije. Hladna voda
također pridonosi detoksikaciji, tako što potiče izlučivanje toksina i otpadnih
tvari iz tijela, a povećava proizvodnju kalogena što čini kožu otpornijom i
mlađom.

– No, ove metode nisu za svakoga. Tko nije naviknut na vrlo niske temperature može imati i opasne posljedice ulaskom u hladnu vodu jer šok od hladnoće izaziva nepravilan rad srca, naročito kod starijih ili bolesnih ljudi. U tom slučaju treba odabrati hladno tuširanje, prilagođeno vlastitom tijelu i izdržljivosti. Postepeno se rashlađivati – savjetuje Husein.

(E.K/aura.ba)