Kulinarski trikovi: Kako povrće učiniti još ukusnijim?

Postoji mnogo načina da poboljšate ukus svojih jela od povrća i to:

Dodajte boju – svjetlije povrće, ne samo da sadrži veće koncentracije vitamina, minerala i antioksidanasa, već može mijenjati okus i učiniti obroke vizualno privlačnijim. Dodajte boju pomoću svježeg ili sušenog paradajza, glazirane mrkve ili cvekle, žute tikve ili slatkih šarenih paprika.

Učinite salate zelenijim – kelj, rukola, špinat i brokula prepuni su hranjivih sastojaka. Za bogatiji okus, salati dodajte maslinovo ulje ili začinjeni dresing ili pospite salatu bademom u listićima, slanutkom, parmezanom ili kozijim sirom.


Zasladite hranu – prirodno slatko povrće poput mrkve, repe, slatkog krompira, luka, paprike i tikve dodaje slatkoću obrocima i smanjuje želju za dodatnim šećerom. Povrće možete dodati supama, varivima ili umacima za tjesteninu.

Na nove načine skuhajte boraniju, brokulu, prokulicu i šparoge – umjesto da ih kuhate ili pripremate na pari, možete ih peći na roštilju ili pržiti na tavi sa čili pahuljicama, bijelim ili crvenim lukom i gljivama.