Kulinarski globus: NA NAJHLADNIJEM MJESTU NA SVIJETU JEDU SE ROLAT OD IRVASA, DIMLJENI KIT I SUŠENO MESO FOKE

Iako znamo da vam ovaj tekst neće poslužiti kao inspiracija za pripremu praznične trpeze, zanimljivo je znati šta jedu neki daleki nam narodi, posebno u teškim životnim uslovima.

Da li bi vam ikada palo na pamet da za večeru spremite šnicle od kita ili sušeno meso irvasa?

To su upravo sastojci arktičke kuhinje, po kojoj je poznat najsjeverniji arhipelag na svijetu, Svalbard.

Na ovim ostrvima živi više polarnih medvjeda nego ljudi i, kao što možete pretpostaviti, jezivo je hladno. Već krajem oktobra temperatura se spušta na -10, a još je gori – mrak. Ali ko živi ovdje navikao je na to da nema ne samo sunca već uopšte dana, od novembra do februara.

Skoro svaki posao ovdje pompezno se najavljuje kao nešto najsjevernije: „prošetajte glavnom ulicom i vidjećete najsjeverniji supermarket na svijetu, pored najsjevernijeg frizera, najsjevernijeg muzeja i najsjevernijeg kamiona sa hranom“.

Iako se u lokalnim restoranima može naći i internacionalna kuhinja, postoje, naravno, i oni koji nude autentičnije iskustvo, poput jela od irvasa, foke i kitova. Vlasnik jednog takvog restorana će vas uvjeriti da je sve lokalno i da je jedenje ovih životinja najprirodnija moguća stvar.

I „Huset Svalbard“, jedini restoran sa Instagram nalogom, priča je za sebe. Glavni kuhar održava stvari interesantnim tako što mijenja meni svaka tri mjeseca, ali irvasi čak ni tada ne gube vodeće pozicije. Za oko radoznalih turista odmah zapadne pita od dimljenog srca irvasa, servirana na filu od pečuraka.

Slijedeći recept uključivao je još više irvasa – karpačo od irvasa umotan u rolat od irvasa sa sušenim algama i kavijarom od lososa. Kao prilog služe se hljeb i puter preliveni narendanim butom irvasa.

Zanimljivo je i kako je ovdje regulisan lov – svaki građanin godišnje ima pravo da ubije jednog irvasa u „privatne svrhe“, dok neki lovci imaju ograničenje od 25. Zapravo, sve što se ulovi u Svalbardu, u Svalbardu se i pojede, piše vice.com.