Kukuruzna svila je cijenjen narodni lijek: ČUVA SRCE I PLUĆA, KONTROLIŠE NIVO ŠEĆERA U KRVI

Kukuruzna svila, duga svilenkasta vlakna u obliku niti koja rastu na različitim dijelovima kukuruza, obično se bacaju kada nam je kukuruz na jelovniku. Međutim, kukuruzna svila se vijekovima intenzivno koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih korisnih svojstava. Možemo navesti nekoliko zdravstvenih prednosti kukuruzne svile.

Protiv umora
Kada se konzumira, kukuruzna svila inhibira proizvodnju i akumulaciju mliječne kiseline u mišićima. Ova kiselina se nakuplja nakon što osoba vježba ili u bilo kom drugom trenutku kada je mišići bole. To znači da konzumiranje kukuruzne svile, obično kao čaj ili ekstrakt, može pomoći ljudima koji će se baviti napornim fizičkim aktivnostima da izdrže duže bez umora.

Kardiovaskularni sistem
Postoji dovoljno dokaza koji sugerišu da konzumiranje kukuruzne svile pomaže u poboljšanju nivoa holesterola. Održavanje niskog nivoa holesterola ključno je za sprječavanje srčanih komplikacija. Studije su takođe otkrile da ispijanje napitka (čaja) od kukuruzne svile može pomoći u oporavku ljudi koji se bore sa plućnim ili perifernim edemom, a koji se javlja kada srce postane slabo ili ne funkcioniše pravilno.

Brojne druge studije su otkrile da čaj ili ekstrakt kukuruzne svile imaju jake antihipertenzivne efekte. Kliničko ispitivanje je pokazalo da ispijanje čaja od kukuruzne svile snižava krvni pritisak.

Smanjenje upale
Upala je dio prirodnog imunološkog odgovora tijela. Ipak, prekomjerno zapaljenje može dovesti do raznih bolesti, uključujući ozbiljne kao što su dijabetes i bolesti srca. Kukuruzna svila je prirodno bogat izvor flavonoidnih antioksidanata. Antioksidanti u kukuruznoj svili štite ćelije tijela od oštećenja slobodnim radikalima i od oksidativnog stresa, što može dovesti do dijabetesa, srčanih bolesti, raka i drugih upala. Štaviše, kukuruzna svila je bogata magnezijumom, esencijalnim elementom koji, između ostalog, pomaže u regulisanju inflamatornog (zapaljenskog) odgovora tijela.

Urogenitalno zdravlje
Kukuruzna svila je dobro poznata po svojim prednostima za zdravlje urinarnog trakta i genitalija. Ona djeluje kao odličan diuretik. Studije pokazuju da kukuruzna svila umiruje i opušta obloge bešike i urinarnih tubula, što pomaže u smanjenju iritacije, ublažavanju bilo kakve upale u bešici i povećanju lučenja urina.
Redovno mokrenje takođe smanjuje rizik od nakupljanja bakterija u traktu, smanjujući rizik da osoba razvije infekcije urinarnog trakta. Povećan protok urina takođe smanjuje šanse za stvaranje sedimenta u bubrezima, što inače može dovesti do stvaranja kamena u tim organima.

Nivo šećera u krvi
Kukuruzna svila vam takođe može pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi, sprječavajući čitav niz problema sa bubrezima, dijabetesom ili moždanim udarom.
Postoje i druge manje poznate prednosti konzumiranja kukuruzne svile. Vitamin K u kukuruznoj svili pomaže u procesu zgrušavanja krvi, što može pomoći ljudima da izbjegnu prekomjerni gubitak krvi u slučaju povreda. Vitamin C koji se nalazi u svili takođe može da poveća imunitet osobe i pomogne u regulisanju bezbroj drugih funkcija u ljudskom tijelu.

Druge studije su otkrile da kukuruzna svila može da pruži određenu zaštitu od izlaganja gama zračenju. Istraživanja su pokazala da ona može poboljšati varenje, podsticati gubitak težine, boriti se protiv gojaznosti i podržati zdravlje vašeg endokrinog sistema.