Kuhinjske krpe su najprljavija stvar u kuhinji, evo kako to promijeniti

Istraživači s Državnog sveučilišta u Kansasu iz 2015. godine analizirali su predmete u kuhinji kako bi otkrili koje stvari su najprljavije. Znanstvenici su dokazali da su kuhinjske krpe najprljaviji predmet u kuhinji.

Naime, kuhinjske krpe se jako često dodiruju – prije i poslije pranja ruku, tijekom kuhanja, zbog čega se krpe brzo zaprljaju. Čak i nakon što dobro operemo ruke, koristimo istu krpu koja već ima gomilu bakterija na sebi čime kontaminiramo svoje ruke.

Mikroorganizmi i bakterije poput salmonele mogu se razvijati velikom brzinom na tkanini ako prenoće na njoj, čak i ako je tkanina oprana. Stručnjakinja za sigurnost hrane Jeannie Sneed rekla je da bi kuhinjske krpe trebalo prati nakon svake pripreme obroka. Također je dodala da korištenje papirnatih ručnika može smanjiti šansu za širenje bolesti prenosivih hranom.

Sneed savjetuje i da prilikom kuhanja ne koristite mobitel. Naime, mobitel je jedan od predmeta koji najviše koristimo i nosimo ga svugdje sa sobom, čak i u kupaonicu. Zbog toga je mobitel jedan od najprljavijih predmeta i pun je klica i bakterija. Ako ga koristimo u kuhinji prilikom pripreme ručka, sve te bakterije mogu dospjeti na kuhinjsku krpu, posuđe pa čak i u hranu što može uzrokovati velike probleme za probavni sustav.

Možete koristiti više kuhinjskih krpa. Primjerice, koristite jednu krpu za brisanje posuđa, a drugu tijekom pripreme ručka, savjetuje RealSimple. Sneed preporučuje svakodnevno pranje kuhinjskih krpa kako biste se riješili klica. Također, redovito perite ruke i nemojte držati krpe blizu sirovog mesa.