KUHINJA, oaza dobre energije: Nabavite ogledalo, popravite slavine, leđa ne okrećite vratima…

Piše: Mima Miković, inostrano sertifikovani i akreditovani Feng Shui konsultant i life coach (www.fengshuisrbija.com)

Mjesto gdje se priprema hrana i potom objeduje izuzetno je važno jer doprinosi zdravlju i napretku ukućana

Kuhinja je za feng šui centralna prostorija jer se njena atmosfera odražava na obroke, a hrana je ključna za zdravlje. Kako je kod nas poznato da “zdravlje ulazi na usta”, važno je da osoba koja priprema obroke uživa u tome budući da se ta dobra energija prenosi na i hranu.

Pored toga, prema feng šui filozofiji, lokacija, dizajn, namještaj i dekoracija u kuhinji određuju energiju koja vlada u ovoj prostoriji. Zato bi valjalo usvojiti

Nepovoljni položaji

Najidelaniji položaj za kuhinju jeste istočna strana svijeta jer je to mjesto zdravlja i familije i inovacija za neke nepoznate načine ishrane. Takođe na zapadu, ako volite kreativne obroke. Nepovoljno je ako je pozicionirana odmah do ulaznih vrata, jer predstavlja brz odlazak blagorodne i zdrave či energije i bogatstva trpeze.

Nije dobro ni kada je kuhinja u sredini ili centru kuće ili stana, ili ako se kroz nju prolazi da bi se ušlo u stan. Još jedan nepovoljan feng šui položaj ove prostorije jete taj ako se na spratu iznad nje nalazi kupatilo. Sama pomisao da je iznad vašeg šporeta wc šolja predstavlja najlošiju enegiju za vašu hranu. Takođe, ni kada je kuhinja ispod ili u blizini stepeništa, nije preporučljivo.

Odnos pet elemenata

Po odnosu feng šui pet elemenat (drvo voda, vatra, zemlja i vazduh), treba voditi računa o njihovom kombinovanju jer se može desiti sukob između vatre i vode. Upravo iz tog razloga, šporet nikada ne bi trebalo postaviti nasuprot frižideru ili sudopere. Dobro je ako se šporet, frižider i sudoper postave u trougao.

Šporet bi trebalo da bude postavljen tako da se izbjegne varijanta da onaj koji sprema hranu bude okrenut leđima prema vratima dok kuha. Ukoliko se ta situacija ne može izbjeći, trebalo bi iznad šporeta postaviti neko manje ogledalo. Ili ako vam se ne dopada, onda je dobro objesiti kutlaču tako da ispupčeni dio predstavlja zakrivljeno ogledalo. Može i neka druga posuda, samo da onaj ko kuha može da vidi iza svojih leđa.

Izbjegavajte postavku šporeta na sjever i sjeverozapad, jer je to loše mjesto za energiju vatre. Ukoliko pored kuhinje postoji špajz, vrata bi trebalo da budu stalno zatvorena, zato što je energija ostave neaktivna.

Pozitivne boje

Izbjegavajte narandžastu, žutu, crvenu ili ljubičastu boju jer otvaraju apetit. Ukoliko niste u mogućnosti da promenite ove yang boje vatre, onda je potrebno dodati odredjene feng sui simbole koji treba da ublaže agreivnost prema hrani (prejedanje i gojaznost).

Svetlosiva i krem boja daju odličnu energiju-toplu, prozračnu i gostoljubivu. Naravno uvek bela jer je to boja čistoće. Ove sve boje mogu da se iskombinuju i daje više topline u kuhinji.

Kuhinja ima sukob svih 5 elemenata i zato ove boje smiruju i ublažavaju vatru (šporet). Poželjna je i zelena boja jer predstavlja element drvo ili staviti prave začinske biljke kao što je: bosiljak, nana, ruzmarin, timijan i slično.

Zbog velike količine elementa metala, što su sami uređaji i escajg , dobro je da na zidovima postoje keramičke pločice , stakleni zid ili mermerna radna daska ili ploča.

Podne obloge bi trebalo da simbolišu element zemlju a za to su sjajne keramičke ili mermerne pločice. Prostirka od bambusa ili nekog sličnog materijala će takodje imati efekat “mirotvorca”.

Ukoliko se kuhinja nalazi na severozapadu kuće, trebalo bi da u njoj preovladava plava ili crna boja, na primer radne pličice ili podne.

Sunce i higijena

Provjetravajte kuhinju i trpezariju što češće jer svježi mirisan vazduh smanjuje apetit i održava dobru higijenu. Ustajao miris stvara “bolesnu energiju”.  Zato je potrebno održavati higijenu svih kuhinjskih elemenata.

Frižider redovno perite i izbacite iz njega namirnice kojima je prošao rok trajanja ili su istruhle. Možete da držite posudicu sa sodom bikarbonom kako bi ste uklonili neprijatne mirise, a ujedno time eliminišete mikrobe i gljivice. Šporet i rerna imaju veliki uticaj na mušku energiju yang, pa obratite pažnju da se održava čistoća.

Slavine popravite ako cure da ne bi “iscurio” sav novac iz kuće. Izbacite sve napuklo, okrnjeno, ukoliko ne želite da vam se budžet “okrnji”.

Jako je bitna dobra rasvjeta u ovim prostorijama, jer donosi jaku yang energiju života, sunca,. Izbjegavajte da držite spuštene roletne stalno jer je sunčeva svjetlost životno važna.

Ukrasne biljke postavite na prozor (južna i istočna strana). Činije sa voćem na radni dio ili sto, kako bi pojačali protok dobre energije u kuhinji.