Kuhanje riže na pogrešan način bi vas mogao otrovati! Evo kako je pravilno i sigurno spremiti

Naučnici kažu da je rižu najbolje kuhati na sljedeći način


Zbog korištenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospijeva i do riže.

Ova hemikalija je povezana s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju. Profesor Endi Meharg sa Univerziteta u Belfastu testirao je tri načina kuhanja pirinča.

U prvom postupku, profesor Meharg je tesirao najčešći način kuhanja riže. Na jednu čašu riže dodao je dvije čaše vode, a voda je “isparila” tokom kuhanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na čašu riže sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuhanja izbacio i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda se sastojala u tome da je ostavio rižu u vodi tokom noći, nivo otrovnih materija smanjen je za 80%…

Naučnici kažu da je rižu najbolje kuhati na sljedeći način:

– ostavite da odstoji u vodi preko noći

– isperite je sve dok voda ne postane bistra

– dobro ocijedite

– stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode

– ostavite da prokuha i smanjite vatru pa ostavite rižu 15-ak minuta da se lagano kuha

– miješajte viljuškom