Kučice načičkane po vodi: MALO JEZERO NA KOJEM SE PECA KROZ PROZOR

Bokodi u Mađarskoj je malo i pitomo vještačko jezero, s drvenim kućicama načičkanim po vodi. Do njih vode staze preko jezera, a uprkos hladnim zimama ono se retko zamrzava. Razlog tome je konstantna cirkulacija hladne vode jezera i tople vode koja dolazi od obližnje elektrane.

Izgrađeno je 1961. godine, paralelno sa izgradnjom termoelektrane u Orošlanju za površinsko isparavanje i skladištenje rashladne vode zagrIjane u kondenzatorima elektrane. Temperatura je bila idealna za ribu, pa je jezero ubrzo postalo popularno odredište ribolovaca.

Kako su godine prolazile, jezero Bokodi je postalo pravi raj za pecaroše, a svuda oko njega izgrađene su ribolovačke kolibe na štulama, od kojih se većini pristupa preko drvenih šetališta.

Vijugavi drveni molovi vode do malih, crvenih, plavih i žutih kućica koje plutaju na vodi koje vlasnici ljubomorno čuvaju pa ne očekujte preveliko oduševljenje i radost što ste došli, ali je svakako u pitanju lijepo mjesto za ljubitelje prirode koji žele mirnu šetnju i dobre fotografije pitoresknog sela.

Iako izgleda zgodno za odmor u prirodi, malo ko osim lokalnog stanovništva je uopšte znao za ovo mjesto. Sve dok se 2014. godine fotografija ovog jezera nije pojavila na Internetu.

Kako to inače biva, porastao je interes za tim slikovitim mjestom, ali, srećom pa ga turisti još nisu pregazili i većinu vremena u njemu vlada idilični mir.

Posjetioci kažu da je najbolje vrijeme za dolazak taman pred zalazak sunca, kada nebo naizgled gori iznad krovova kućica.