Kuće male, sve od slame: SELO, U KOJEM JE ZABRANJENO PUŠENJE!

Idilično planinsko selo koje broj 1.600 stanovnika je toliko postalo popularno među turistima širom svijeta da su vlasti morale da ograniče posjete i uvedu liste za čekanje.

Širakava, tradicionalno uređeno selo smješteno u Japanskim Alpima, popularno je širom svijeta zbog idile koju stvaraju karaksteristične kuće s kosim krovovima.
Ušuškano između visokih planina i gustih šuma u središnjem Japanu, osim po lijepoj prirodi, ovo selo je karakteristično po tradicionalnim kućama, koje se nazivaju gassho-zukuri, a prepoznatljive su po slamenim krovovima koji podsjećaju na ruke sklopljene u molitvi.

Svakih dvadeset godina potrebno je zamijeniti slamu na krovovima pa nije neuobičajeno vidjeti Japance kako imaju pune ruke posla kako bi kuće izdržale hladne zime s puno padavina.

Poseban prizor kuće stvaraju upravo zimi kada ih prekrije snijeg, ali u proljeće s trešnjama u cvatu nisu ništa manje zanimljive.

Početkom devedesetih, ovo bajkovito selo u prefekturi Gifu je dospjelo na Uneskovu listu svjetske kulturne baštine zbog čega je porastao broj turista.
Malu ruralnu zajednicu sa 1.600 stanovnika godišnje je znalo da posjeti i 2,15 miliona turista iz svih krajeva svijeta.

Međutim 2019. godine vlasti su odlučile da ograniče posjete uvođenjem lista čekanja za turiste, a naredne godine Širakava je ponovo probudila zanimanje kada se našla na holandskoj listi najodrživijih destinacija na svijetu.

Osim života u skladu s prirodom i izbjegavanja masovnog turizma Holanđani su pohvalili stroge mjere zaštite od požara u japanskom selu. Kako se drvene kuće sa slamenim krovovima osjetljive na vatru stanovnici rutinski obilaze selo i nekoliko puta dnevno u toplijim danima kako bi se osigurali od požara.
Kada je 2019. godine izbio požar u jednoj od kuća svi su mještani požurili u pomoć vatrogascima kako bi obranili selo od vatre. Osim toga, u selu je zabranjeno pušenje kako bi se spriječile nezgode.

Od početka 2021. godine, opštinske vlasti, uključujući vladu prefekture Gifu poduzimaju stroge mjere kako bi zaštitile mještane od pandemije, pa se turistima prije posjete preporučuje da se upoznaju sa zabranama i pravilima.