Krvava rijeka u Rusiji: Biblijsko proročanstvo ili ekološka katastrofa?

Zbog neobičnog fenomena „krvave rijeke“ koji se prošle sedmice pojavio u malom gradu u Rusiji, stanovnici su uplašeni za kvalitet vode koju piju.

Naime, rijeka koja se poprimila krvavo crvenu boju može predstavljati veliki rizik za zdravlje lokalnog stanovništva. Stručnjaci su zbunjeni ovim fenomenom, koji se pojavio u ruskom gradu Tyumenu.

Zvaničnici zapadnog Sibira još uvijek nisu objavili rezultate tesriranja uzoraka vode, a lokalna novinska agencija Itar – Tass je pojavu već nazvala „Biblijskim proročanstvom“.

Lokalno stanovništvo sumnjaju da su za krvavo crvenu boju rijeke krive hemikalije koje su bačene u rijeku.

Marija Parashchenko, iz sela Novotamansky kaže: „Rijeka Molchanka je postala crvena prije otprilike sedam dana, a neobična boja je uočena u blizini naselja Novotamansky i Molchanova. Izgleda da se boja ne mijenja u boji ili intenzitetu.“

Glasnogovonik državnog nadzornika Rosprirodnadzor priznao je da „za sada nemaju pojma o čemu bi se moglo raditi. Ne znamo šta je u pitanju tako da moramo čekati rezultate testiranja.“

Aleksandar Rein, šef vodoprivrednih resursa i ekologije dao je izjavu za lokalne novine: „Još uvijek ne znamo izvor zagađenja. Zvaničnici Državnog nadzornog organa i administracija Tjumenskog regiona patroliraju duž rijeke pokušavajući otkriti da li je zagađenje došlo uslijed deponije iz nekog preduzeća“.

(D.K.)