Krompirovo mlijeko je novi hit na tržištu

Krompirovo mlijeko ne zvuči kao najukusnija stvar na svijetu, ali opet, ni ovseno mlijeko ili sojino mlijeko nisu, pa ako pogledate koliko su postali popularni, ne sumnjamo da neće i ovo od krompira.

Da ne pominjemo da je ova nova alternativa mliječnim proizvodima – krompirovo mlijeko očigledno “ukusno kremasto” i odlično funkcioniše za domaći latte i kapućino. Osim toga, skromni mali krompiri koriste mnogo manje zemlje i resursa od drugih biljaka koje se trenutno koriste za mlijeko, što i povrće i mlijeko čini pristupačnijim.

Švedska kompanija DUG, jedini svjetski komercijalno dostupan brend mlijeka koje se pravi od krompira, nedavno je debitovao na tržištu Velike Britanije, gdje se očekuje da će imati veliki uticaj isključivo na osnovu potražnje za alternativama životinjskih proizvoda na tom tržištu. Ukoro planiraju da se prošire i na druge evropske zemlje, kao i na kinesko tržište, ali ne izgleda vjerovatno da će lansiranje u SAD biti u bliskoj budućnosti.

DUG-ova verzija krompirovog mlijeka sadrži maltodekstrin, protein graška, vlakna cikorije, ulje repice, fruktozu (šećer), saharozu (šećer), regulator kiselosti, kalcijum karbonat, suncokretov lecitin (emulgator), prirodnu aromu i prepuna je vitamina.

Oni koji su probali DUG mlijeko od krompira opisali su njen ukus kao “neutralan” ili su se žalili na fiziološki ukus. Nedostatak proteina takođe može biti problem za neke ljude. Sa samo jednim gramom proteina po porciji, u poređenju sa osam grama sojinog mlijeka i tri za ovseno mlijeko, to nije baš proteinska elektrana, ali to ne bi trebalo da bude previše važno ako proteine dobijate iz drugih izvora.

Međutim, ako umirete od želje da probate mlijeko od krompira, bit će vam drago da znate da ga možete napraviti sami, jer postoje desetine recepata dostupnih na mreži. U suštini, samo skuvate krompir, zatim ga pomiješajte sa vodom u kojoj se kuhao, procijedite i dodajte još vode dok ne postigne željenu gustinu.