Krompir – sjajna prva pomoć kod opekotina

Opekotina je povreda tkiva nastala zbog topline, hemikalija ili električne struje.

Većina ljudi misli da je toplina jedini uzrok opekotina, ali neke hemikalije i električna struja mogu isto tako dovesti do opekotina. Premda je obično koža najčešći opečeni dio tijela , tkiva ispod nje mogu također biti opečena, a unutrašnji organi mogu biti opečeni čak i kada koža nije. Npr., pijenje vrlo vruće tekućine ili kaustičke tvari kao što je kiselina može opeći jednjak i želudac. Udisanje dima i vrućeg zraka iz vatre u zgradi koja gori može opeći pluća.

Bilo da vas je po koži opeklo sunce ili mast dok ste pržili meso na tavi, dobro je znati da krompirom možete ublažiti posljedice opekotine.

Krompir operite i narežite na kriške.

Kriškama krompira hladite opekotinu. Kada se ugrije, stavite sljedeću krišku. Tako mijenjajte i hladite opečeno mjesto oko pola sata.

Kod takvog hlađenja opekline, daleko je manja vjerovatnost da će nastati mjehur pa bi zacjeljenje moglo proći brže.

Dakako, kod težih opekotina, obratite se svome liječniku.

error: Content is protected !!