Krenimo u potragu za princom na bijelom konju: Savršeni muškarac postoji i zove se Bruno Šimleša!

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica

Kako bi to trebao da izgleda naš savršen muškarac? Naš princ na bijelom konju? Naš anđeo čuvar, kojega čekamo da nam jednog dana padne s neba? Da li je savršen muškarac samo fantazija, zasnovana na holivudskim filmovima ili takav zaista postoji?

Ovo pišem stoga što su se žene, nakon jednog mog teksta o ljubavi, znatno pokrenule i aktivirale. Jedne me kude, jedne me hvale, ali, nije se rodio onaj koji je ljudima ugodio. Bilo kako bilo, sada mi neuporedivo više pišu u odnosu na muškarce, a ova poruka je toliko simpatična, da vam je prenosim u cjelosti:

„Sve je to u redu, draga, sa ljubavlju i voljenjem, ali ja ne želim bacati bisere pred svinje. Ako volim, onda hoću da volim savršenog. I ništa manje u obzir ne dolazi. A evo zašto to kažem…

Zašto je Bruno savršen

Neki dan čitam nešto o ljubavi i o tome na koji način reći nekome da ga volimo. Dalje piše, da savršen muškarac to, svakako, treba da zna. Mislim se: Koja lakrdija. Kao da postoji savršen muškarac! Ipak, vjerovala ti meni, ili ne, savršen muškarac ipak postoji i čovjek ima ime i prezime, a zove se, Bruno Šimleša. Naime, u tom članku se govori o njemu i on, svojoj ženi može na desetine načina reći da je voli. Svidjelo mi se to što sam pročitala, pa sam otišla da malo izguglam o tom čovjeku. Wow! Čovjek je, zaista, savršen! Takvog bi svaka žena poželjela. Ali, nažalost, oženjen je. Budući da si ti naša doktorica za ljubavne probleme, imam pitanje za milion maraka, a pitanje glasi: Kako naći Bruninog dvojnika?“

Ovu moju dragu čitateljicu nazvat ću Lara i kada sam pročitala njenu poruku, slatko sam se nasmijala. Razmijenila sam još nekoliko poruka s njom i vidjela da žena zaista misli ozbiljno.

Zamisli, Bruno Šimleša! Ko bi rekao!? Ali, vaša želja, moja zapovijest, pa sam se dala na posao. I ja sam morala guglati i pregledati tekstove koje piše dotični gospodin. Nema šta! Vješt govornik, inteligentan, pametan… K tome još da prostiš, čovjek je sociolog, a tako mudro zbori o emocijama. Kao da ga je sami Freud podučavao. No, ja sam se više dala na istraživanje njegove osobnosti. Jer, tražimo njegovog dvojnika, zar ne!?

Dakle, draga Laro i drage moje žene: ovo su neke od osobina našeg savršenog muškarca:

Iskrenost, šarm, odanost…

Naravno, na prvom mjestu je: Ovakav muškarac je seksi i kao takav, može vrlo lako da svidi ženi. Pogotovo ako ih uči o ljubavi i ljubavologiji, jer žene vole kad od muškarca imaju šta da nauče. Žene, jednostavno vole taj osjećaj prosvjetljenja i produhovljenja.

Duhovitost i šarm je često nemoguće odvojiti, a dijele prvo mjesto s inteligencijom. Žene, naprosto, obožavaju muškarce koji ih mogu nasmijati i šarmirati. Naš savršeni muškarac svoju duhovitost, kao i šarm, može da izvozi i prodaje na tone. Nadam se samo da ne (po)tone.

Iskrenost – je još jedna od ključnih osobina savršenog muškarca. Žene žele da vjeruju svom muškarcu i imaju nepogrešivu intuiciji kad ovaj laže. Savršen muškarac NIKAD ne laže. Za dobar odnos neophodno je povjerenje, a bez iskrenosti, povjerenje je nemoguće.

Uspješnost – Svakoj ženi imponuje da pored sebe ima uspješnog muškarca, zato što takav muškarac

Ljubaznost – ljubazan muškarac uvijek čini da se žena pored njega osjeća dobro. Pun je manira, otvara vrata, pridržava kaput, pomjera stolicu… a često umije da bude dobar slušalac i dobar prijatelj.

Odanost – Naravno, odanost je osobina bez koje ne razmatramo savršenog muškarca. On ne gleda druge žene, jer njemu je jegova najljepša, najbolja, najnjegovanija, najzanimljivija i sve u superlativu.

Samouvjerenost – Kada je muškarac siguran u sebe, to se, naravno, može primijetiti u njegovom držanju i ponašanju, nekako je za očekivati da će se ženama ovakav muškarac svidjeti. Generalno, ljudi koji imaju više samopouzdanja, privlačniji su od ovih koji to nemaju. (Samo da nije u pitanju milenijumska generacija.)

Stabilnost- Pored svih drugih nabrojanih osobina, stabilnost je, također, važan faktor uspješne veze. Da bi bile sigurne, žene od muškarca očekuju da je stabilan i da će uvijek biti tu za njih.

Dobar otac – Još ako pokazuje simpatije prema djeci i želi biti otac, to je pravi ulov. Naš savršen muškarac je, prije svega, dobar roditelj, a žene su lude za ovakvim muškarcima.

Pažljivost – Savršen muškarac je i više nego pažljiv i on konstantno svojoj ženi pokazuje koliko mu je stalo do nje. On obraća pažnju na sve ono što ona voli i nepogrešiv je kada je izbor poklona u pitanju ili, jednostavno, kada treba da je odvede u kino. Pažljiv muškarac zna koji film voli njegova draga.

Reprezentativnost – Mi, žene, naprosto volimo muškarce koji igledaju cool. Koji vode računa o modi i svom izgledu. Mi, žene to znamo tumačiti ovako: Ako pazi na svoj izgled kada je sa mnom, onda me uvažava i vrednuje. Jer, ne možemo mi da izlazimo sa musavim i uflekanim. Mi želimo da se zaljubimo, a možemo se zaljubiti samo u onoga koji će učiniti da se pored njega osjećamo posebno, a osjećat ćemo se posebno samo ako je on poseban.

Drage moje, ovo su samo neke od osobina našeg savršenog muškarca. Ima ih još puno, ali on ih ima toliko da ne bi mogle stati u tri kolumne. Zato sam navela samo osnovne i najvažnije. Morate priznati  da ovakav još nije prikazan na nekom holivudskom filmu. Ili, jeste… Čini mi se da ih je nekoliko imao Richard Gere, u Zgodnoj ženi. Ili, ipak nije…  Kako-god, sada znate kako da tražite Bruninog dvojnika, ali vas molim samo jedno: Obavijestite i mene, kada ga i, ako ga nađete.

Sretno u potrazi!