Krempita po recepturi Tanje Đorđević

Za krem:
10 jaja, 200 g šećera, 4 vanilin šećera, 120 g brašna, 100 g gustina, 1,5 l mlijeka, 100 g putera.
Još:
200 g keksa ili 500 g gotovog lisnatog tijesta.

Za krem razdvojite žumanca od bjelanaca. U posudu sa žumancima stavite polovinu šecera (100 g) i vanilin šecer pa žicom dobro izmiješajte. Dodajte brašno i gustin, i oko 250 ml mlijeka pa dobro sjedinite žicom tako da ne bude grudvica.

Ostatak mlijeka sipajte u veliki lonac, ubacite i margarin pa stavite na šporet. U toplo mlijeko sipajte u tankom mlazu smjesu od žumanaca uz neprestano miješanje kuhajte krem dok se lijepo ne zgusne i ne proključa, 10-15 min.

Sada odmah pređite na mućenje bjelanaca. Dodajte im prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom na srednjoj brzini uz postepeno dodavanje preostale količine šećera (drugih 100 g), u par navrata. Mutite dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete veoma čvrst snijeg.

U još toplu kremu od žumanaca dodajte polovinu snijega od bjelanaca i krenite miješati, vrlo lagano, pazeći da ne izlomite snijeg. Dodajte i ostatak i sve lijepo sjedinite dok se krema ne ujednači. Krema mora ostati vazdušasta i lagana. Nek se krema prohladi nekih 10-ak minuta, a za to vrijeme pripremite keks, poredati u pleh i rasporedite kremu svuda ravnomjerno pa po želji ukrasiti.

 

/Tanja Đorđević/aura.ba/