Kremasta jafa torta (RECEPT)

Ona se veoma brzo i lako pravi, a spoj jafa keksa i kreme od vanilije čini je tako ukusnom. Odlična za sve prilike, ova torta sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Prijatno!

Sastojci

Kora
300 grama mljevenog keksa
100 grama mljevenih oraha
150 grama omekšalog putera
50 do 100 grama šećera u prahu (zavisno koliko volite slatko)
200 ml soka od narandže.

Krema
1l mlijeka
3 pudinga, po 40 grama, od vanile
5 kašika kristal šećera
100 grama putera
50 grama šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
300 grama jafa keksa.

Priprema
U 200 ml mlijeka razmutiti puding i šećer, a ostalih 800 ml staviti na srednju vatru da prokuha. U mlijeko, koje je prokuhalo, zakuhati puding i miješati dok se ne zgusne. Sve radimo na srednjoj vatri, prvo da nam se mlijeko ne bi se zalijepilo za dno, a kasnije i puding. Skloniti sa vatre pa prekriti folijom, dok se ne ohladi, pa praviti koru od keksa.

Ulupati puter sa šećerom u prahu pa dodati keks i orahe, a zatim uliti i sok. Sve rukom izmijesiti pa na tacni oblikovati koru prečnika 26 cm ili staviti obruč od kalupa na tacnu pa tako oblikovati. Kora je gusta pa može da se oblikuje i rukom.
Kada se puding ohladio, ulupati puter sa šećerom u prahu pa dodati u puding i sve zajedno umutiti. Umutiti slatku pavlaku čvrsto pa je dodati pudingu i opet umutiti. Na koru nanijeti pola kreme, preko nje jafa keks koji smo provukli kroz sok. Utrošićete malo više od pola količine koju imate. Ostatak isjeckati u ostatak fila i izmiješati. Taj ostatak nanijeti preko jafa keksa i poravnati. Dekorisati po želji i dobro ohladiti.

Komentari

komentara