Kreirajte svakodnevnu mapu i tabelu sopstvene ličnosti i odredfite polja pododice, zdravlja, posla…. Manje ćete se nervirati i mirnije spavati!

Ne postoje TREBA i NE TREBA. Postoji samo RAVNOTEŽA u vašim poljima života. Saznajte kako da je dosegnete. Jednom je neko rekao – pola života uče nas šta, kada i kako treba, a u drugoj polovini nam govore kako nema pravila i kako je najvažnije da se opustimo.
Ipak, naše ambicije ostaju u nama, koliko god bile uslovljene okolinom, i veoma često prouzrokuju stres, koji nas blokira i ne dozvoljava da ih ostvarimo. Pitanje je – poznajete li polja svog života i njihov sadržaj?

Svako od nas dijeli svoj dan, ili svoje vrijeme na osnovu određenih prioriteta, ali se nekako često dešava da liježemo nezadovoljni jer nikako da ostvarimo sve, ili išta.

Emocije izazvane pritiscima koje sami sebi namećemo usljed precjenjivanja samih sebe ili lošeg upravljanja svojim vremenom znaju da osujete i najvažnije, ali i najlakše ostvarive planove.

Psiholozi zato preporučuju kreiranje mape (tabele) sopstvene ličnosti. Kako ona izgleda, i kako „radi“?

1. Najprije nacrtajte kvadrat i podijelite ga na onoliko manjih kvadrata koliko važnih životnih polja imate (porodica, zdravlje, posao…).

2. Obratite pažnju na to kojim redom ih navodite, jer u tim trenucima nesvjesno otkrivate sebi i koja vas oblast života najviše „pritiska“ i možda ugrožava i ostale.

3. Kada pravite svoju tabelu, nemojte zaboraviti i ono što NE MORA, ali bez čega u životu, ili danu, nikako ne biste uspjeli da se osjećate zadovoljno – odmor, zabava, planiranje, meditacija…

4. Polja života trebalo bi da budu iste veličine, kako bi vas podsjećala na to koliko je ravnoteža, tj. ispunjenost u svakom od njih, ključna za vaše zadovoljstvo.

Ova tabela trebalo bi da vam je stalno pred očima. Ona će vam pomoći prilikom planiranja narednog dana, ali i nedjelje. Naime, pomoću nje shvatićete da ne možete sve obaviti danas, ili sutra, ali da se možete potruditi da učinite ponešto za svako polje svog života u narednih nedjelju dana.

I još nešto, tabela ima krute ivice, ali ih život, naravno, nema, niti u njemu sve zavisi samo od vas. Dakle, planirajte svjesno i mudro, ali imajte u vidu da ćete u određenim kratkim vremenskim periodima morati da pokažete i fleksibilnost.

Skijajte na talasima. Ne možete ih smiriti, ali možete zadržati svoje smjernice i težiti ravnoteži unutar sebe. (Budoar)