Kravlji sir: 1000 razloga da sirom upotpunite svoju ljepotu

Svježi kravlji sir značajan je izvor punovrijednih bjelančevina i kalcija u ishrani, a po svom biohemijskom sastavu visokovrijedna je namirnica. Vrlo je bogat visokokvalitetnim proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline.

Osim toga, svježi sir sadrži masti i ugljikohidrate te je dobar izvor vitamina i minerala, ponajprije kalcija, fosfora i magnezija. Više razloga vam i ne treba da sirom upotpunite i svoju spoljašnju ljepotu

 Za čišćenje kože

Pomiješajte dvije kašike mladog kravljeg sira sa kašikom meda i dvije kapi ulja (ukoliko vam je lice mjestimično suho), ako je masno – bez ulja. Masku stavite na sasvim čistu dobro opranu kožu, naparenu iznad čaja kamilice ili lipe. Ostavite da djeluje 20 minuta. Vatom nakvašenom u toplom mlijeku pažljivo skinite masku. Ovu masku koristite u slučaju ako imate normalnu ili mješovitu kožu lica. Maska djeluje osvježavajuće, hrani i čisti kožu.

Za osjetljivu kožu

Dvije kašike masnog sira pomiješajte sa žumanjkom i namažite lice. Poslije 20 minuta masku uklonite mlakom vodom. Ova maska je preporučljiva za osjetljiv tip kože.

Protiv bora

U šoljicu crnog čaja umiješajte tri kašike kravljeg sira.Ravnomjerno nanesite na lice, i ostavite da djeluje 10 minuta. Opustite se i dozvolite siru da učini “magiju” na vašem licu. Isperite lice hladnom vodom. Ova maska daje vitalnost i mekoću licu, te ga zateže.

 Za podmlađivanje

Ova maska je idealna za izmučenu kožu. Pomiješajte 1 kašiku punomasnog kravljeg sira, 1 žumanjak, pola kašičice meda, po 1 kašičicu pahuljica od pšeničnih klica i pavlake, te kap limuna. Nanesite i ostavite da djeluje 20 minuta. Isperite mlakom vodom.

(aura.ba)