Kratke novosti iz svijeta: Roboti od paste, zmije, i najčešće fobije

  Robot u obliku paste

Inženjeri na Državnom univerzitetu Sjeverne Karoline razvili su mekanog robota u obliku rotini tjestenine koji se može kretati kroz lavirinte i prelaziti pješčane površine bez ikakvog programiranja ili vanjskog izvora energije koristeći umjesto toga koncept koji se zove “fizička inteligencija” za navigaciju svojim fleksibilnim tijelom od tečnog kristala.


Najčešća fobija

Prema novom istraživanju fobija koje je proveo ProWritingAid od države do države u SAD-u, najčešća fobija je strah od rupa (tripofobija), praćena strahom od vode (akvafobija), igala (tripanofobija), smrti (tanatofobija) i gužve (agorafobija);

Najrjeđi su strah od mraka (niktofobija), klovnova (kulrofobija), zmija (ofidiofobija), visine (akrofobija) i malih prostora (klaustrofobija).

  Čuvaj se zmija i pauka!

Ako zmije i pauci već nisu bili dovoljno strašni, nova istraživanja otkrivaju da njihovi otrovi također sadrže bakterije koje uzrokuju infekcije, što znači da liječenje njihovih ugriza sada mora uključivati antibakterijske lijekove kao i protuotrov.

 Jesmo li sami?

Profesor i TV naučnik Brian Cox rekao je u nedavnom intervjuu da bi druga inteligentna bića mogla postojati u svemiru, ali da su “izuzetno rijetka” – predviđa da bi u prosjeku moglo biti “jedno po galaksiji”.