KRATKE NOVOSTI IZ SVIJETA: Divovske jagode, uklete bolnice i bizarne ajkule

Ukleta bolnica na prodaju

Nedavno je na prodaju stavljena napuštena i navodno ukleta bolnica za liječenje tubrkuloze – preko 100 godina star Pokegama Sanitorium u blizini Pine Cityja, u Minnesoti, prodaje se po traženoj cijeni od 75.000 dolara. Bolnica je inače, sa radom prestala još davne 1944. godine.

 Divovska jagoda

Arijel Čahi iz Izraela uzgojio je jagodu koja je teška 289 grama. Plod, za koji je potvrđeno da je najteža jagoda na svijetu, dug je 18 centimetara, širok četiri, i ima obim od 34 centimetra.

Ova jagoda je sorte „ilan“ i uzgajana je u Arijelovom porodičnom preduzeću „Jagode u polju“ koje se nalazi u Kadima-Zoranu, u Izraelu.

Sortu jagoda „ilan“ prvobitno je uzgajao dr Nir Daj, istraživač iz organizacije za poljoprivredna istraživanja, u ARO vulkanskom centru u Bet-Daganu, blizu Tel Aviva.

Poznato je da ta sorta jagoda daje velike plodove.

– Tokom ove sezone jagoda krajem januara i početkom februara bilo je posebno hladno – objasnio je dr Nir Dai, koji je bio jedan od svjedoka tokom mjerenja jagode.

Hladni vremenski uslovi koje je opisao dr Nir Daj doveli su do velikog roda jagoda za Arijelovu voćarsku farmu, proizvodeći ne samo jednu, već četiri neuobičajeno velika ploda, prenosi RTS.

Šampion u teškoj kategoriji težio je 289 grama, odnosno 299 grama sa svojom stabljikom.

Prethodni rekord za najtežu jagodu na svijetu bio je 250 grama.

Uzgojio ju je Koji Nakao iz Japana i izmjerena je u Fukuoki 28. januara 2015. Jagoda je bila japanska sorta pod nazivom „amaou“.

 

Otkrivena rijetka beba “duha ajkule”

Novozelandski naučnici otkrili su bebu takozvane “duh ajkule”, malo poznate i rijetke riblje vrste koja živi u sjenovitim dubinama okeana.

Duh ajkule, poznate i kao himera, rijetko se primjećuju, a viđanje njihovih mladunaca je još rjeđe, prenosi BBC.

Novoizlegla ajkula uočena je na dubini od oko 1,2 kilometra u blizini Južnog ostrva, a naučnici navode da ovo otkriće produbljuje razumijevanje najmlađeg stadijuma ove vrste.

“Dubokovodne vrste je generalno teško pronaći, a posebno vrste poput duhova ajkula koje su obično prilično zagonetne”, izjavila je Brit Finuči, članica tima koji je radio na ovom otkriću.

Embrioni duhova ajkula razvijaju se u kapsulama jaja položenim na morskom dnu.

Duh ajkule nisu zapravo prave ajkule, već vrsta ribe koja je blisko povezana sa ajkulama i ražama.

Njihovi skeleti prvenstveno se sastoje od hrskavice, što im daje pomalo jeziv izgled.

Većina vrsta duhova ajkula naseljava duboko more, iako nekoliko vrsta radije živi u plitkim priobalnim vodama.

 

 Bizarne slušalice

Dyson je najpoznatiji po svojim usisavačima, ventilatorima i drugim sličnim uređajima. Firma je predstavila svoje prve slušalica za poništavanje buke, ali se ne udaljava previše od svog područja stručnosti.

Vidite, ovaj proizvod, nazvan Dyson Zone, ima uklonjivi dodatak koji je minijaturizirana verzija Dysonovih pročišćivača zraka za dom. Sistem izvlači zrak iz ušnih školjki slušalica, gura ga kroz dvostupanjski pročišćivač koji koristi elektrostatički medij za privlačenje čestica iz zraka, a filter je malen i lagan.

“Vizir” kako ga Dyson naziva dolazi blizu vašeg lica i usta, ali zapravo ne dodiruje vašu kožu. Rad na dizajnu Dyson Zone pokrenut je 2016. godine, dakle prije pandemije, tako da nije bio dizajniran s maskama na umu, ali tvrtka nudi dodatke koji se mogu koristiti s FFP2 maskama.

Napravljeno je oko 500 prototipova prije nego što se odlučilo za ovaj konačni dizajn.

Dyson Zone se može prilagoditi kako bi se isporučila prava količinu zraka bilo da sjedite za stolom ili vježbate. Također, dizajniran je da blokira vjetar tj. da ne otpuhuje nečisti zrak prema nosu i ustima.

Što se samih slušalica tiče, one imaju opciju poništavanje buke i koriste neodimijske magnete, no osim toga o njihovim audio vještinama ne zna se puno više. Pružit će do 40 sati reprodukcije glazbe i brzo se puniti preko USB-C (60% u 20 minuta). Možete skinuti vizir i koristiti ih kao standardne slušalice.

Ali ako koristite Dyson Zone s pričvršćenim vizirom kako je predviđeno, trajat će 4 i pol sata na minimalnoj postavci pročišćavanja i 1 sat i pol na maksimalnom. Dyson Zone još nije spreman za tržište, ali će biti lansiran kasnije ove godine. Cijene će biti naknadno objavljene.