Kratak život pun tragedije :Šta se desilo izgubljenoj kraljici Egipta?

  Svi znamo za Tutankamona, o njegovoj grobnici i prokletstvu koje je zadesilo one koji su je otvorili.. Međutim, o njegovoj ženi Ankhesenamon malo se zna

Godine 1922. svijet je obišla vijest o otkriću netaknute Tutankamonove grobnice. Arheolog Hauard Karter bio je sretnik koji je pronašao ove jedinstvene artefakte. Tokom detaljne pretrage sadržaja grobnice, Karter je pronašao pominjanje Tutankamonove mlade žene – kraljice Ankhesenamon. Ime je iznenadilo Hauarda jer nikada ranije nije vidio da se pominje ova žena. Karter je uspio da otkrije neke detalje o životu mlade kraljice.

Mladi par se volio

Anhesenamun je bila treća ćerka Nefertiti i Ehnatona i dobila je ime Anhesenpaten kada se rodila. Djetinjstvo je provela u gradu koji je izgradio njen otac — Akhetatonu, gde su se nalazile i činjenice o njoj.

Nakon što je Ehnaton umro, mladi Tutankamon je postao kralj i oženio se Anhesenpaaten. Otprilike 3 godine kasnije, mladi faraon je izvršio vjersku reformu ponovo uspostavivši kult Amona, pa je kraljica promijenila ime u Anhesenamun.

Mladi par vladao je Egiptom oko 10 godina. Njihova zajednica nije bila samo politička. Tutankamon i njegova žena voljeli su se. Mnogo otkrića u grobnici ukazuje na činjenicu da su imali dobre odnose. Na primjer, jedan od murala prikazuje kraljicu koja daje kralju prelijepe lotose.

Par nije imao djece. Dvije trudnoće koje je Ankhesenamun imala nisu dobro završile: 2 prerano rođene djevojčice nisu preživjele. Njihovi ostaci, sahranjeni s ljubavlju i pažnjom, pronađeni su u Tutankamonovoj grobnici, blizu podnožja njegovog sarkofaga.

Princ umro na putu do svoje nevjeste

Sam mladi faraon je patio od skolioze i crtan je štapom na mnogim muralima. Nije poznato šta je tačno dovelo do smrti kralja. Naučnici misle da je to mogla biti malarija ili trauma uzrokovana padom s kočije. Tutankamon je umro i Anhesenamon je bio posljednja osoba iz kraljevske porodice.

Tutankamon je umro sa 19 godina, a njegova mlada žena bila je udovica. Nije imala vremena da rodi nasljednika, pa se usudila da se ponovo uda da bi zadržala svoje mjesto i zaštitila se od planova drugih ljudi koji su bili žedni moći.

Izgledalo joj je da je najbolja opcija za muža prvi savjetnik i Tutankamonov mentor Aj. Ali Ankhesenamun nije želio da se uda za starog birokratu. Prema jednoj od verzija, pisala je kralju Hita da ga zamoli da pošalje jednog od svojih sinova da joj postane muž. Rekla je da se neće udati ni za jednog od svojih sluga. Kralj Hita je bio sretan i poslao jednog od svojih sinova da se oženi Anhesenamunom. Istoričari nisu mogli da saznaju šta se dogodilo princu. Poznato je da je umro na putu do svoje nevjeste.

Moguće je da je postao žrtva zaverenika koji nisu željeli da Heti budu blizu egipatskog prijestola.

Ankhesenamun nije imao drugog izbora osim da se uda za Aja. To dokazuju i prstenovi sa njihovim imenima koje su arheolozi pronašli. Bivši savjetnik je dobio ono što je želio – tron, i postao je faraon.

Pronađeni ostaci

Nakon toga, Ankhesenamunova priča se misteriozno završava. Sva druga otkrića pokazuju da se Aj oženio ženom po imenu Tej. U njegovoj grobnici ona je jedina pominjana kao njegova žena. Nedaleko od Tutankamonove grobnice nalazila se još jedna grobnica. Ženske stvari, nakit i drugi artefakti pokazali su da je grobnica pripremljena za Ankhesenamun, ali njeni ostaci tamo nisu pronađeni.

Početkom 19. vijeka arheolozi su pronašli grobnicu sa 2 ženske mumije. Više od stotinu godina, ostaci nisu identifikovani sve dok naučnici nisu uradili DNK test 2010. Na osnovu rezultata smatraju da bi jedna od mumija mogla biti biološka majka djevojčica pronađenih u Tutankamonovoj grobnici.

Dakle, moguće je da su ovo ostaci Ankhesenamuna.

Ankhesenamun je živjela kratak život pun tragičnih događaja. Ali uprkos svim svojim nedaćama, ona je bila supruga puna ljubavi i do kraja života zadržala je dostojanstvo i ponos koje je naslijedila od svojih velikih roditelja.