KRATAK VODIČ ZA PRAVILNO IZVOĐENJE KEGELOVIH VJEŽBI

Ove vježbe su nazvane po Arnoldu H. Kegelu, američkom ginekologu koji je razvio ovu nehiruršku metodu 40-ih godina kako bi pomogla u zaustavljanju curenja urina. On je izumio i Kegelov perineometar, instrument za mjerenje jačine mišića dna zdjelice, piše Health24.

Kegelove vježbe ne uključuju ništa više od kontrakcije i opuštanja mišića dna zdjelice, a one se u osnovi mogu obavljati bilo gdje i bilo kada.

Mišići dna zdjelice su važni za kontrolu vaše bešike i crijeva. Što su mišići jači, to je bolja kontrola. Nažalost, postoje mnogi faktori koji mogu oslabiti mišiće karlice i učiniti ih labavijim tokom vremena. Tu se ubrajaju porod prirodnim putem, trudnoća, gojaznost, hronični kašalj, hronični zatvor koji dovodi do naprezanja na toaletu, starost te operacija prostate ili druge invazivne metode liječenja ovog stanja.

Kada mišići zdjelice počnu slabiti, teško je kontrolirati mokraćnu bešiku i možda ćete postati skloni curenju urina.

I dok Kegelove vježbe sigurno mogu pomoći u poboljšanju snage mišića dna zdjelice, važno je istaći da nisu svi slučajevi urinarne inkontinencije isti ili uzrokovani oslabljenim mišićima.

Možete imati koristi od Kegelovih vježbi ako vam procuri nekoliko kapi urina kada kihate, kašljete ili kada se čak i smijete. One vam mogu pomoći i kada imate iznenadni poriv za mokrenjem bez mogućnosti da ga kontrolirate (urgentna inkontinencija).

Drugi oblici inkontinencije mogu biti uzrokovani problemima nervnog sistema. Ako niste sigurni zašto patite od urinarne inkontinencije, trebate posjetiti svog ljekara kako biste pronašli uzrok i dobili ispravan plan liječenja.

Ove vrsta vježbi se izvodi tako što jako stisnete dno zdjelice kao da želite da zaustavite uriniranje. U tom stanju ostanite nekoliko sekundi, a nakon toga polako opuštajte mišiće. Ponovite to otprilike deset puta i to u nekoliko navrata tokom dana.

Za žene se također preporučuje da legnu na leđa s razmaknutim nogama savijenim u koljenima. Zatim je važno da uvuku donji dio stomaka, a zdjelicu da spuste do tla. Onda se podižite i spuštajte, a u svakom od položaja ostanite nekoliko sekundi.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!