Kratak vodič za pravilno izvođenje masaže: Opustite se i zaboravite na bol!

Svi pokreti izvode se u smjeru ka srcu, kako bi krvotok nesmetano radio.

Relaks masaža ne zahtijeva nikakvu posebnu tehniku, pa vrlo lako možete da naučite da je sprovodite pravilno i sa velikim uspjehom nakon ovog kratkog vodiča!

Pročitajte, isprobajte i oduševite nekoga opuštajućom masažom poput pravog profesionalca!

Za početak, obezbijedite prijatnu sobnu temperaturu. U prostoriji u kojoj nekoga masirate ne smije da bude ni previše hladno, ni pretoplo. Imajte u vidu da se tokom masaže tijelo hladi. Takođe, važno je da podloga na kojoj osoba leži bude čvrsta (nikako mekani krevet), naročito ispod vrata, ramena i leđa, piše Bright Side.

– Počnite sa laganim pokretima
Cijelom površinom dlanova masirajte od ramena prema struku. Kada masirate ramena i lopatice, pritisak smije da bude jači, ali nikako previše jak, naročito ne na početku masaže.

– Suviše napeta ramena možete da masirate i laktovima i palčevima
Posebnu pažnju obratite na ramena, naročito ako je riječ o osobi koja dosta sjedi. Povećajte vrijeme masaže na ovom dijelu tijela, a možete da primjenite i akupresuru – pritiskanje posebnih tačaka na tijelu.

– Pazite na kičmu
Ni u kom slučaju ne smijete da vršite pritisak na kičmu. Kada masirate ovaj predio, fokusirajte se na mišiće koji se nalaze u sam kičmeni stub, bez zakačivanja pršljenova.

– Masiranje nogu i ruku
Svaka vrsta masaže ekstremiteta počinje blagim, “zagrijavajućim” pokretima, otprilike kao kada mijesite tijesto. Ukoliko postoje tačke na nogama i rukama zahvaćene bolom, njih tretirajte pritiskom pomoću palčeva.

Kada je u pitanju masaža, svi pokreti izvode se u smjeru ka srcu, kako bi krvotok nesmetano radio. Masažu bilo koje vrste radite isključivo do granice bola, kako se ne bi pojavili podlivi i modrice.

(stil.kurir.rs)