Krastavci u kiseli kupus čine čuda za vaš organizam

Naučnici su otkrili da fermentisana hrana, poput kiselih krastavaca, kiselog kupusa ili jogurta mogu da učine čuda za vaš organizam!

 
Kiseli krastavci i ostalo povrće iz turšije su nešto što ne može baš svako da jede zbog karakterističnog ukusa. Znali smo i do sada da su oni zdravi, ali ono što nismo znali jeste da mogu imati pozitivan efekat na ljude koji pate od anksioznosti.

Naučnici su otkrili da fermentisana hrana, poput kiselih krastavaca, kiselog kupusa ili jogurta, može smanjiti socijalnu anksioznost i neurotičnost.Za to su odgovorni probiotici ili zdrave bakterije iz ovih namirnica. Vjeruje se da oni utiču na mikrobiom u crevima, što dalje ima pozitivan efekat na mozak povećanjem GABA nivoa.

To je transmiter koji reguliše anksioznost i njegovo povećanje djeluje kao lijek protiv toga.

Do ovakvih zaključaka došlo se istraživanjem koje je obuhvatilo 710 studenata i pratilo njihove simptome anksioznosti, neurotičnosti i društvenih fobija u odnosu na to koliko fermentisane hrane su jeli. Što su više jeli ove namirnice, to su nivoi ovih poremećaja bili manji. Činjenica je da se svaki organizam razlikuje po hemijskom sastavu i da se drugačije promene dešavaju na mikro nivou.