Sljedeća torta prava je kraljica proljeća i sigurno će postati jedna od vaših omiljenih poslastica.
Sastojci
- oko 500 grama petit beurre keksa
Bijeli fil
- 1 l mlijeka
- 150 grama šećera
- 6 kašika gustina
- 4 kašike brašna
- 3 kesice vanilin šećera
- 100 grama bijele čokolade
- 250 grama putera
Fil od jagoda
- 500 grama očišćenih jagoda
- 600 ml vode
- 3 pudinga od jagode
- 200 grama šećera
Glazura
- dvije kesice šlaga.
Priprema
- Sve sastojke za filove izmjeriti, rasporediti u posude, jagode izmiksati u blenderu malo krupnije (ne treba da budu kašaste kao za sok). Priprema i dobra organizacija je važna, jer se filovi kuhaju u skoro isto vrijeme i topli se nanose na keks.
- Fil od jagoda: Puding razmutiti sa 150 ml vode i pet kašika šećera, ostatak vode i šećera dodati usitnjenim jagodama i staviti da prokuha. Kuhati jagode kratko, jedan minut, dodati puding pa kuhati još maksimalno dva minuta (to je dovoljno i fil je gotov).
- Bijeli fil: Gustin, brašno, četiri kašike šećera i 200 ml mlijeka dobro izmiješati, da ne bude grudvica. Ostatak mlijeka i šećera prokuhati pa skuhati fil. Maknuti sa vatre, dodati kockice bijele čokolade, izmiješati da se istopi pa odmah dodati i kocke putera i dobro izmiksati.
- Keks redati u dublji pleh, dimenzija oko 20×30 cm. Nije potrebno da se potapa u mlijeku, jer su filovi topli i fino će omekšati. Rasporediti bijeli fil, keks, fil od jagode, keks, bijeli fil, keks, fil od jagode. Ostaviti preko noći u frižider da keks omekša, filovi se stegnu i da se sjedine ukusi. Dekorisati šlagom.
- Napomena: Jagode nemojte dugo kuhati sa šećerom i vodom, jer će i one puštati vodu pa bi fil mogao da bude rijedak. Dovoljno je oko minut od trenutka kada proključa – tada odmah sipajte puding.
(maminajela.com)