KRALJICA PROLJEĆA: VRHUNSKA TORTA SA JAGODAMA I BIJELOM ČOKOLADOM!

Sljedeća torta prava je kraljica proljeća i sigurno će postati jedna od vaših omiljenih poslastica.

Sastojci

  • oko 500 grama petit beurre keksa

Bijeli fil

  • 1 l mlijeka
  • 150 grama šećera
  • 6 kašika gustina
  • 4 kašike brašna
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 100 grama bijele čokolade
  • 250 grama putera

Fil od jagoda

  • 500 grama očišćenih jagoda
  • 600 ml vode
  • 3 pudinga od jagode
  • 200 grama šećera

Glazura

  • dvije kesice šlaga.

Priprema

  1. Sve sastojke za filove izmjeriti, rasporediti u posude, jagode izmiksati u blenderu malo krupnije (ne treba da budu kašaste kao za sok). Priprema i dobra organizacija je važna, jer se filovi kuhaju u skoro isto vrijeme i topli se nanose na keks.
  2. Fil od jagoda: Puding razmutiti sa 150 ml vode i pet kašika šećera, ostatak vode i šećera dodati usitnjenim jagodama i staviti da prokuha. Kuhati jagode kratko, jedan minut, dodati puding pa kuhati još maksimalno dva minuta (to je dovoljno i fil je gotov).
  3. Bijeli fil: Gustin, brašno, četiri kašike šećera i 200 ml mlijeka dobro izmiješati, da ne bude grudvica. Ostatak mlijeka i šećera prokuhati pa skuhati fil. Maknuti sa vatre, dodati kockice bijele čokolade, izmiješati da se istopi pa odmah dodati i kocke putera i dobro izmiksati.
  4. Keks redati u dublji pleh, dimenzija oko 20×30 cm. Nije potrebno da se potapa u mlijeku, jer su filovi topli i fino će omekšati. Rasporediti bijeli fil, keks, fil od jagode, keks, bijeli fil, keks, fil od jagode. Ostaviti preko noći u frižider da keks omekša, filovi se stegnu i da se sjedine ukusi. Dekorisati šlagom.
  5. Napomena: Jagode nemojte dugo kuhati sa šećerom i vodom, jer će i one puštati vodu pa bi fil mogao da bude rijedak. Dovoljno je oko minut od trenutka kada proključa – tada odmah sipajte puding.

(maminajela.com)

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!