Kralj zdrave ishrane: PET SUPER NAČINA ZA PRIPREMU ŠPINATA

Poznato je da je zeleno povrće blagodet za naš organizam, a špinat je ultimativni kralj tog povrća!

Voda je najglavniji sastojak špinata. Količina lipida i ugljenih hidrata u špinatu je mala, ali je zato špinat jednod od povrća sa najvećim sadržajem proteina. Mnoge minerale možemo pronaći u špinatu: kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor. Od vitamina, špinat sadrži vitamine A, C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9). Takođe, sadrži iOmega 3 masne kiseline.

Špinat se kao lijek može koristiti za slijedeće:
1. Obezbjeđuje dotok kiseonika do ćelija i tkiva: špinat sadrži željezo, koje utiče na količinu hemoglobina u krvi. Hemoglobin je zadužen za transport i skladištenje kiseonika u našem organizmu. Sprovodi kiseonik od pluća do svih ćelija u ljudskom tijelu.

2. Jača tonus mišića: nitrati koji su prisutni u špinatu su odgovorni za jačanje mišića. Sada nam je jasno zbog čega Popaj toliko voli špinat.

3. Pomaže kod mršavljenja: često se špinat uključuje u ishranu kod mnogih dijeta, upravo zato što ima nisku kaloričnu vrijednost.

4. Poboljšava rad crijeva: vlakna iz špinata pospješuju varenje i poboljšavaju rad crijeva.

5. Daje energiju i vitalnost: špinat učestvuje u transportu energije do svih ćelija u organizmu putem enzima koje sadrži.

6. Štiti od bolesti: zahvaljujući antioksidansima, a posebno vitaminima A i C, špinat doprinosi zaštiti ćelija od slobodnih radikala koji štete organizmu. Špinat smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, od problema sa varenjem i od kancera. Sprječava pojavu arteroskleroze, smanjuje nivo lošeg holesterola.

7. Koristan za trudnice i djecu: zbog sadržaja folne kiseline (vitamina B9), špinat je blagotvoran za zdravlje trudnica i male djece.

8. Poboljšava vid: vitamin A u kombinaciji sa opsinom, stvara pigment rodopsin koji se nalazi u mrežnjači. Fotoreceptivne ćelije mrežnjače odgovorne su za vid pri slaboj svjetlosti. Nizak nivo vitamina A i rodopsina uzrokuje noćno sljepilo. S obzirom na to da špinat sadrži vitamin A, idealan je za poboljšavanje vida i sprječavanje pojave katarakte.

9. Balansira krvni pritisak: minerali koje sadrži špinat, posebno magnezijum i kalaj, zaustavljaju enzime koji povećavaju krvni pritisak, tako da je špinat idealan za osobe sa visokim krvnim pritiskom.

1. Sok za mršavljenje
Zbog niske kalorične vrijednosti, špinat je idealan za osobe koje žele da smršaju nekoliko kilograma. U kombinaciji sa lukom, dobijaju se još bolji rezultati. Možete upotrijebiti i malo rendanog muskatnog oraščića, da biste neutralisali ukus luka i gorak ukus sirovog špinata

Sastojci: 300g svježih listova špinata, 2 crna luka, 1 crvena paprika, malo muskatnog oraščića.

Priprema: isjeckajte luk, papriku i špinat i izmiksati ih u blenderu ili sokovniku. Dodati muskatni oraščić i popiti odmah.

2. Sok za energiju
Jedna časa ovog energetskog napitka obezbjeđuje neophodnu dnevnu dozu vitamina C.

Sastojci: 300 g svježih listova špinata, 2 narandže, 3 kivija.

Priprema: narandže i kivi oljuštiti, isjeckati ih i zajedno sa listovima špinata izmiksati u blenderu. Piti jednom dnevno.

3. Sok za normalnu funkciju mozga
Ovaj sok jača krvne sudove i pospješuje protok nervnih impulsa kroz mozak.

Sastojci: 300g špinata, 10 špargli, 3 manje cvekle.

Priprema: sastojke isjeckati, pomiješati i iscijediti u sokovniku ili umutiti u blenderu i popiti.

4. Vitaminski sok
Sastojci: 1 jabuka, 200g špinata, 200g brokolija, 1 cijeđeni limun.

Priprema: umutiti sastojke u blenderu, možete zasladiti medom po želji. Piti jednom dnevno.

5. Sok za dijabetičare

Sastojci: 200g listova špinata, 1 kašika soka cijeđenog limuna, 1 kašika soka cijeđene limete, 300 ml vode.

Priprema: dobro oprati listove špinata. U šerpu sipajte vodu, limun i limetu, i dodati listove špinata. Ostavite da se kuha na tihoj vatri najmanje 1 sat. Nakon kuhanja procijedite i pijte ½ šolje dva puta dnevno, prije jela.

Preporuke:
Kada kupujete špinat birajte jarko zelene listove, na kojima nema tragova sušenja. Prije upotrebe dobro isperite špinat. Nemojte čuvati špinat duže od četiri dana u frižideru, jer može da izgubi ukus i uskisne.

error: Content is protected !!