KRAJINA U ŽALOSTI: UMRO SULEJMAN EF. KAJTEZOVIĆ, NAJDUGOVJEČNIJI IMAM U BiH

sulejman ef. kajtezovic

Sulejman ef. Kajtezović /Foto: AURA.BA)

Magnetna snaga vjeroučitelja u Sulejmanu ef. Kajtezoviću bila je jača od 212 dana komunističkih zatvora kada su ga lomili, od ‘45 pa nadalje. Udbašima je kazao: “Vi radite svoje, a meni je islam i Kur'an časni miliji od Partije!”

 

sulejman ef. kajtezovic dzenaza

Detalj sa dženaze ef. Kajtezoviću

U Donjoj Lučkoj, općina Cazin, na porodičnom mezarju klanjana je dženaza i obavljen ukop Sulejmana ef.Kajtezovića, imamske legende u ovim krajevima koji je tokom 94 godine svjedočio o snazi vjere. Preselio je u 94. godini života.

Krajinu je napustio jedan od najdugovječnijih imama u ovim krajevima. Ostat će upamćen kao imam koji je služio u 12 krajiških džemata i kao nestvarno skroman čovjek koji je sav svoj život posvetio islamu i Kur'anu.

O njegovim dobrim djelima kao imama i čovjeka decenijama kruže impresije džematlija od bihaćkog Pokoja, bužimskih džemata, cazinskog Tržca, kladuških Trnova, Veinca, pa Žalića, Šabića… Izgradio je skromni imam Sulejman za svog vakta četiri i obnovio tri džamije.

Ovaj po mnogo čemu neprevaziđeni imam svoju ljudsku dimenziju pokazao je bezbroj puta, ali jedan događaj iz prošlog rata oslikava nevjerovatnu empatiju spram ljudske nesreće. U njegov džemat bježeći pred četničkim nožem hrupio je imam iz Bosanskog Petrovca sa hanumom i petero djece.

– Hodža, daj mi svoj džemat, da nahranim djecu, zaplakao je preda mnom. Dođi u petak, reći ću svojim džematlijama da te prime, a ja ću izaći iz džamijske kuće. Tako je i bilo. Džematlije me skolile, šta ti je, Sulejmane efendija, kako ćeš živjeti bez plate i penzije, ali nisam odustao. Izišao sam na ulicu, ostao bez plaće, godinama učio djecu da sebi kupim što fasunge, ali sam izvršio jedan ljudski zadatak – ispričao je nepokolebljivi imam.

sulejman ef. kajtezovic 1Njegova čeličnoj volja i ljubav prema islamu i Kur'anu preživjela je sve životne nedaće, sisteme vlasti i pritiske. Magnetna snaga vjeroučitelja u Sulejmanu ef. Kajtezoviću bila je jača od 212 dana komunističkih zatvora kada su ga lomili, od ‘45 pa nadalje.

– Čim rat stade, zovu me u cazinsku opštinu komunisti i kažu »Sulejmane, koju službu najvoliš, evo, vidi stolica, biraj« .A ja im odgovaram najvolim biti imam-mualim i od toga ne odstupam. Zovnuše udbaše, vezaše me i sa mnom u Bihać a onda u logor u Bosanski Petrovac. A ja im opet velim, vi radite svoje, ali meni je život po Kur'anu miliji nego Partija – pričao je nesalomljivi imam iz Gornje Lučke.

Od 1933. vodio je dnevnik svojih aktivnosti. Rano je ustajao, kažu mještani Donje Lučke, volio uzeti kosu i »baciti« otkos-dva, sav je bio od tradicije, a životno nadahnuće bila mu je Sveta knjiga i padanje na sedždu u molitvi.

(Midhat DEDIĆ/aura.ba)