Kozarom su nekada vladali divovi, a planina Rtanj je najstarija tvorevina vanzemaljske civilizacije?!

Na priče o vanzemaljskim otmicama, ukletim kućama i duhovima svi smo manje više navikli i često o njima čitamo po stranim medijima. Međutim malo ko obraća pažnju na misterije i neobjašnjive pojave koje se nalaze na Balkanu, i često se zanemaruje činjenica da balkanske zemlje nisu samo mjesto različitih kultura, istorijskih naslijeđa i religija, već da se ispod naizgled jednostavne površine nalazi nevjerovatan svijet neobjašnjivih i jedinstvenih otkrića

 Odakle potiču džinovske alke na Kozari?

Sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine, tačnije planina Kozara mogla bi kriti najveći dokaz da su ovim područjem nekada vladali divovi. Misteriozni džinovski prstenovi koji su prethodnih godina otkriveni na vrhovima obližnjih planina ukazuju na to da su ih u davna vremena koristila džinovska stvorenja koja su živjela u ovom regionu prije nekoliko miliona godina.

Prema riječima lokalnih stanovnika, ovi prstenovi potiču još iz vremena kada je postojalo Panonsko more i da su se divovske alke koristile za vezivanje brodova jer je u to vrijeme ovo područje predstavljalo poznatu morsku luku. S obzirom da do danas nije bilo nikakvih opširnih istraživanja ili ispitivanja lokalnih stanovnika, moguća objašnjenja su beskrajna.

Misteriju produbljuje činjenica da lokalni stanovnici navode da je područje bogato i drugim neobičnim otkrićima, ali da namjerno odbijaju više govoriti o ovim temama.

Nije Kozara jedino mjesto gdje su otkrivene ove divovske alke. Ovi fino isklesani kamenovi mogu se vidjeti i u brdima u okolini Vogošće, između Breze i Vareša, blizu Dubrovnika koji je bogat brojnim srednjovjekovim otkrićima. Lokalno stanovništvo smatra da je od velike kulturne i istorijske važnosti da se ispita porijeklo ovih nevjerovatnih otkrića, jer su prstenovi sa Kozare jedna od najneobičnijih misterija prošlosti.

Magični „bor ljubavi“ usamljenima pronalazi srodnu dušu

U blizini planinskog naselja Divčibare u zapadnoj Srbiji raste neobično stablo bora za koje se vjeruje da ima magične moći. Ljudi su uvjereni da im je upravo ono pomoglo da pronađu životnog partnera i napokon pronađu sreću.

Prema lagendi iz ovih krajeva, usamljene duše koje posjete ovaj bor i ispričaju mu svoju tužnu priču, uskoro će doživjeti „procvat ruža“ na emotivnom planu. Ovu legendu potvrđuju i brojni posjetioci iz svoh krajeva Balkana koji kažu da im se poslije posjete ovog mjesta dogodilo čudo i da su napokon sreli ljubav svog života.

Osim toga, stariji stanovnici ovog kraja pričaju da magični bor ispunjava sve želje ukoliko izreknete molitve koje će vam pomoći da u vratite harmoniju i sreću u porodicu, i pomirite zavađene duše.

Rtanj – tajno skrovište drevnih vanzemaljaca?

Srpska planina Rtanj već godinama privlači turiste širom svijeta zbog svoje neobične ljepote, i bogatog istorijskog naslijeđa. Međutim, zadnjih decenija privlači pažnju svjetskih medija i istraživača zbog svog nesvakodašnjeg piramidalnog oblika i priča lokalnog stanovništa koji su uvjereni da se na ovoj planini pojavljuju neobične metalne letjelice, svijetleće kugle i vanzemaljci.

Učesnici svjetskog kongresa NLO-a ne isključuju mogućnost da je ova planina nekada bila jedna od glavnih vanzemaljskih baza koje su posjetioci iz svemira koristili kao privremenu stanicu na svojim putovanjima i da je jedna od najstarijih tvorevina posjetioca iz svemira. Da sve nisu obična nagađanja, svjedoče i priče mještana koji su svjedočili nekima zaista nevjerovatnim stvarima:

  • Mislim da nema osobe iz ovog kraja koja nije pogledala prema ovoj planini i ugledala nešto od čega im se sledi krv u žilama. Mnogi od nas nisu vjerovali u vanzemaljce, svjetleće metalne objekte koji su lebdjeli iznad ove planine dok ih nisu ugledali svojim očima. Nema šanse da je sve to izmišljotina niti marketinški potez turističkih agencija. I sam sam bio svjedok paranormalnog događaja kada sam jedno veče prolazio podnožjem planine i ugledao svjetleću kuglu na vrhu planine. Neki glas je izgovorio moje ime, i nastavio da priča nekim nerazumljivim jezikom. Bio sam paralizovan od straha, koža mi se naježila i to je trajalo nekoliko trenutaka kada sam opet došao sebi i trkom pobjegao kući – kaže J.M. stanovnik Rtnja.

Neobične pojave zabilježili su i ugledni svjetski mediji, a pažnju istraživača posebno intrigira pravilan piramidalni oblik ove planine.

Odakle dolaze jezivi krici iz Crvenog jezera?

Crveno jezero u Imotskom jedno je od najdubljih jezera u Evropi, i za nastanak ovog jezera se veže jedna od najpoznatijih i najstrašnijih legendi ovih krajeva. Priča kaže da je u davna vremena živio bogati Gavan koji je na rubu ovog jezera izgradio veličanstvene velike dvorce. Vladao je cijelim Imotskim poljem i okolinom, i bio je veliki sebičnjak koji je svo bogatstvo trošio samo na sebe, a prema siromašnima je bio posebno okrutan.

Gora od njega bila je samo njegova žena Gavanuša, velika nevjernica koja je maltretirala siromahe i tjerala ih od vrata dvorca. Gavanuša je svom mužu izrodila mnogo sinova i kćeri, i  Gavan se nadao da će dane vječno provoditi zajedno sa svojom djecom. Jedne večeri se pred vratima dvotrca pojavio anđeo prerušen u prosjaka i tražio od Gavana milostinju. Vrata mu je otvorila Gavanica, koja mu nije htjela dati ni jelo ni vodu. Anđeo  tada upita Gavanicu da li se boji Boga, na šta je ona odgovorila da se ne boji nikog dok ima svog muža. U tom trenutku zemlja zadrhti, nebo obasjaše munje, a cijelo Gavanovo imanje, Gavana, Gavanicu i djecu progutala je ogromna rupa u zemlji. To je mjesto današnjeg Crvenog jezera.

Speolozi su 1998. godine istražili ovo jezero, međutim tačna dubina ovog jezera nikada nije utvrđena. Tek godinama kasnije otkriveno je da je jezero duboko čak 252 metra. Do današnjeg dana na rubovima jezera ostale su stare zidine za koje najstariji stanovnici vjeruju da su ostaci Gavranovih dvora, a stanovnici Imotskog tvrde da se u tihim noćima iz dubine jezera jasno čuju krici vječno prokletih Gavana i Gavanice.

(aura.ba)