Koza s jednim okom je pravi hit u malezijskom selu (Video)

Neobična koza s jednim okom je na svijet došla prije dva dana u Maleziji.

Jednooka koza koja je prije nekoliko dana rođena na udaljenoj farmi u Sabahu, u Maleziji postala je pravi hit među mještanima, a posebno među djecom.

Framer Awang Rosli Mat Taib (47), kaže da komšije i mještani dolaze sa svih strana kako bi vidjeli ovo čudo.

  • Čuo sam neobičnu buku tokom noći koja je dopirala iz štale gdje su se nalazile koze. Kada sam ujutro ušao da ih obiđem, imao sam šta i da vidim. Jednooku kozu koja je ležala pored majke – kazao je Awang za lokalne medije.

Awang je malu kozu odmah oveo kod veterinara na pregled koji su ustanovili da je životinja, uprkos neobičnom izgledu i poremećaju koji je poznat pod imenom ciklopija, u potpunosti zdrava.

Ciklopija ili jednookost se javlja jednom u 16.000 slučajeva, i često umru nedugo nakon rođenja. Dešava se kada se dvije hemisfere mozga ne odvoje što uzrokuje formiranje jedne centralne šupljine sa jednim okom, ili ponekad djelimično spojenim ili odvojenim očima.

Zbog svoje deformacije, jednooka koza ne može sisati mlijeko od majke, tako da je Awang primoran da je hrani uz pomoć šprica.

– Koza je veoma slaba jer ne može pravilno da se hrani majčinim mlijekom – kaže Awang i dodaje da je ovo prvi put da se u njihovom selu pojavilo ovakvo čudo prirode.