Koža kao porculan: Otkrijte tajne ljepote iz daleke Azije

Ljupko, bez mane i potpuno prirodno izgledaju žene Dalekog istoka. Uronimo zajedno u stoljetne tajne njihovih izvora ljepote… Sjajne plavičastocrne kose, besprijekorno jednake puti i jasnih očiju bademastog oblika azijske žene nas očaravaju.

Svoju legendarnu ljepotu i ljupkost mogu zahvaliti tajnama ljepote, koje se poput porodičnog nasljedstva prenose sa koljena na koljeno. Početak ovog putovanja obilježava prastara azijska spoznaja, da je vanjsko djelovanje usko povezano sa unutrašnjom harmonijom. Tijelo, duh i duša jedinstvena su cjelina. Da bismo to postigli životna energija chi, mora teći bez zastoja. Životna energija po vjerovanju azijskih žena je izvor vitalnosti i ljepote.

Koža kao porculan

Azijke su svakodnevne radnje, od mazanja kremom do pranja zuba, pretvorile u malene rituale. Na taj način, naizgled beznačajne radnje uveliko pridonose osjećaju ugode i ljepoti. Tako i svakodnevno kupanje Azijkama predstavlja puno više od zadovoljavanja higijenskih zahtjeva. Voda im daje energiju te oživljava duh i tijelo, koje se tradicionalno prije uranjanja u vruću kupku treba temeljito očistiti.

Ovaj simbolički čin obnavljanja, oslobađa od svakodnevnog stresa. Da biste dobili kupku koja nadražuje osjetila, po vodi pospite nekoliko šaka svježih ili sušenih ružinih latica

Njezi lica žene Dalekog istoka takođe posvećuju puno pažnje, odnoseći se prema svojoj koži sa puno ljubavi i poštovanja. Njihovi recepti za njegu i ljepotu prenose se sa koljena na koljeno, a mi ih vrlo jednostavno možemo slijediti. Za djelotvoran i nježan piling, na dlanu pomješajte kašiku mljevenog azuki graha (sitni ljubičasti grah) sa malo tople vode i bademovog ulja. Smjesu nanesite na lice i dekolte nježno masirajući kožu te je isperite toplom vodom. Tako ćete ukloniti mrtve stanice i koža će vam postati čista i nježna. Nakon tog tretmana Azijke vaticom natopljenom u hladni zeleni čaj, lagano tapkaju po licu kako bi dobile besprijekorno čistu kožu. Sastojci tog aromatičnog napitka učvršćuju kožno tkivo. Na kraju nanose kremu sa djelotvornim sastojcima svile. Svijetla ujednačena put, apsolutni je ideal azijske ljepote, pa Azijke svoju kožu brižno čuvaju od sunca. Kreme za izbjeljivanje (koje se koriste z aposvjetljivanje tamnog pigmenta) u Aziji se koriste već desetljećima.

Kosa poput svile

Nježna, svilenkasta i sjajna kosa nije samo u Aziji simbol zavodljivosti i privlačnosti.

Azijkama je ljepota njihove kose toliko važna da je svakodnevno peru. U prastarim receptima za njegu stoji da svakodnevno pranje kose treba uključiti masažu tjemena uljem od kamilice, algama, jajem i rižinim klicama. Tjeme se tokom šamponiranja nježno maasira jagodicama što potiče cirkulaciju, oslobađa napetosti, a ne potiće rad žlijezda lojnica. Danas većina Azijki koristi gotove šampone od algi koji ujedno čiste i štite tjeme. Možete i sami napraviti šampon od algi. Miješajte kašiku osušenih, mljevenih algi sa toplom vodom dok ne dobijete kremastu smjesu koju možete koristiti kao šampon ili pakung. Ako je koristite kao pakung, pustite da djeluje 20 – tak minuta te isperite kosu toplom vodom. Prirodni sastojci za njegu ojačat će vlasi i podariti im čaroban sjaj.

 

Unutrašnja ljepota

„Lijepa koža rezultat je čista tijela, zato budi sigurna da u njega unosiš samo ono što ga čisti“

Ove stare uzrečice Azijke se i danas drže. Odvajaju puno vremena za spremanje jela, i to po mogućnosti od svježeg voća i povrća. Po njihovom poimanju života, samo je na taj način moguće održati prirodni dotok energihe. Uz to piju dvije do četiri litre vode ili čaja dnevno, a omiljena im je poslastica napitak od smeđeg, nerafiniranog šećera koji oslobađa napetosti. Kašiku nerafiniranog šećera umješajte u šoljicu vruće vode te popijte veliki gutljaj, sklopite oči i udobno se naslonite. Iskoristite taj mali svečani čin, za trenutak mira i opuštanja. Slijedimo njihov primjer i naučimo odvojiti vrijeme za sebe i svoje potrebe. Ponekad će biti dovoljno i samo nekoliko minuta dnevno, koliko traju vježbe disanja čiji je učinak višestruko veći od uloženog vremena i truda.

Duboko udahnite nekoliko puta kroz nos i osjetite kako vam se šire plućna krila.

Vaša će koža zasjati ljepotom. Opušteni ste i osjećate unutrašnju harmoniju, koja predhodi osjećaju sreće.

Čajevima do ljepote

Zeleni čaj zaista čini čuda – zahvaljujući visokom postotku vitamina C, fluoridima i željezu zaustavlja proces starenja. Da ne bi bio gorak, Azijke ga miješaju sa medom, mlijekom i sojinim uljem. Recept za ovaj ukusni napitak za glatku i nježnu kožu čuvaju kao veliku tajnu i prenose ga sa koljena na koljeno.