KOSTI I ZGLOBOVI: Šta napraviti kada vas stegne u leđima?

U vrijeme kada nije bilo medikamenata, spas od reumatizna i drugih bolesti koštano-zglobnog sistema ljudi su tražili i nalazili na livadama i šumama. Kod pojave jakih bolova duž nerva išijatikusa, prije svega ispod krsta, na spoljnoj strani bedara i na spoljnoj strani noge, u narodnoj medicini se od davnina primjenjuju razne biljne obloge. 

KAŠASTA OBLOGA OD KUPUSA: Listove kupusa namočiti u istopljenu svinjsku mast kojoj se doda biber u prahu, time namazati oboljelo mjesto, pa prekriti lanenom krpom.

ULJE OD JORGOVANA: 300 grama cvijeta i lista ove biljke ostaviti da odstoji četiri nedjelje u litri maslinovog ulja, na suncu, procijediti i mazati bolna mjesta. Bolna mjesta udarati velikom svježom koprivom, zatim namazati sa malo bijelog vina ili sirćeta.

OBLOGA OD LJUTOVNICE: Jednu šaku svježih cvjetova i listova prokuhati u sirćetu, staviti između dvije marame i time obložiti bolno mjesto.

 BOL U KRSTIMA

Kašaste obloge od naparenih, izgnječenih listova kupusa.

Kašaste obloge od svježe majčine dušice, zagrijane na peći.

Kašaste obloge od naparenih svježih listova ljutovnice kojima se doda jedno bjelance, ili se kuhaju u čaši sirćeta, pa se sadržaj stavi između dvije lanene krpe u što toplijem stanju.

ČAJ OD ZIMSKE LIPE: 30 grama ljuspica kuhati na tihoj vatri 15 minuta u litri vode, prohladiti, procjediti i popiti u roku od dva dana.

 REUMATIZAM

Postoji više od 100 različitih oblika akutnog, hroničnog ili degenerativnog reumatizma, od kojih je ovaj posljednji najbolniji. Ova bolest može da izazove ukočenost i deformaciju zglobova, tako da je svaki pokret popraćen veoma jakim bolovima. Reumatske pojave moraju se svakodnevno suzbijati putem obloga, čajeva, sokova, ali i specijalnog režima ishrane, da bi se spriječilo njihovo širenje.

ČAJ OD BOBIČASTE PAPRATI: 10 grama korjena preliti litrom vrele vode, ostaviti da odstoji dvije minute i piti po dvije šolje dnevno.

TRONEDJELJNA TERAPIJA: Svakodnevno piti po 50 ml soka od celera, 50 ml soka baštanske buranije, 200 ml soka od kruške ili 300 ml soka od paradajza.

OSMODNEVNA TERAPIJA: Svakodnevno piti po 10 ml soka od trešanja ili 150 ml soka od ribizle.

ČAJNE MJEŠAVINE: Po rakijsku čašicu vina od trave protiv glista: 60 grama vrhova mladice u cvijetu ostaviti da odstoji osam dana u litru sladunjavog vina (najbolje – porto ili malaga).

Tokom tri sedmice dnevno konzumirati po tri šolje čaja od jedne od slijedećih biljaka po izboru. Svi čajevi se prave tako što se navedena količina prelije litrom vrele vode i ostavi da odstoji 10 minuta: 30 grama listova bijele breze, 50 grama ribizlinog grma, 10 grama sušene trave dan i noć (bez korijena), 50 grama sušene kore od jabuke u prahu, 25 grama cvjetova jaglike ili 20 grama cvjetova zimske lipe.

Tokom 10 dana piti po dvije šolje dnevno čaja od jedne od slijedećih biljaka: 30 grama cijele biljke brusnice, 20 grama cijelog različka bez korijena, 30 grama jasenovih listova, 30 grama listova zelenike, 30 grama kukuruzovine, 40 grama korijena maslačka ili 20 grama kore od bijele vrbe

OBLOGE, KUPKE I KOMPRESE

Staviti na bolni zglob veoma gustu kašu od listova velikog čička, kuhanih u vodi, ili listova kupusa, sirovih režnjeva luka, zagrijane poljske ili baštanske majčine dušice.

Oblog od crnog senfa u prahu ili hrena

Oboljelu ruku ili nogu staviti u jastuče napunjeno svježim listovima bijele breze

Bolesni zglob umočiti u jednu od slijedećih kupki: OD VRIJESKA (150 grama na litar vode), OD MJEŠAVINE po 30 grama vrijeska, žutilovke i lavande (ostaviti da odstoji nekoliko sati, pa sipati u kadu).

KOMPRESE OD BRŠLJANA: 60 grama listova kuhati 10 minuta u litri vode

MASAŽA ULJEM OD VRIJESKA: 100 grama sjeckanih vrhova mladice u cvijetu ostaviti da odstoji osam dana u pola litre maslinovog ulja, svakodnevno miješati, zatim procijediti.

MASAŽA ULJEM OD LAVANDE: 40 grama cvjetova držati tri dana u litru maslinovog ulja na suncu, zatim procijediti.

MASAŽA LORBEROVIM ULJEM: 50 grama suhog lorberovog lista ostaviti da odstoji 24 sata u 50 ml 70-postotnog alkohola u zatvorenom sudu, dodati pola litre maslinovog ulja, 5-6 sati grijati na pari, ali ne dozvoliti da provri, zatim procijediti i sipati u boce.

MASAŽA ULJEM OD JORGOVANA: 300 grama svježih cvjetova i listova držati mjesec dana na suncu, u maslinovom ulju.

(aura.ba)