Kosa je lična karta zdravlja svakog čovjeka: Provjerite svoju dijagnozu iz vlasi kose!

Kosa raste od 0,2 do 0,5 mm dnevno (oko 1 cm mjesečno) i u tom periodu bogato se hrani iz krvnih sudova glave. Tom krvlju transportuju se i esencijalne, ali i potencijalno otrovne materije i elementi. Svi ovi elementi stižu do korijena kose, a potom se, dok kosa raste, ugrađuju i akumuliraju u proteine koji čine vlas. Ona tako postaje “memorijska kartica” kvaliteta života svakog od nas i na njoj se vide i “očitavaju” koncentracije ovih elemenata.

Iako za to nisu imali naučne potvrde, za naše stare su zdrava kosa i čvrsti nokti uvijek bili siguran znak dobrog zdravlja. A, da je tako potvrđuju savremena medicina i biohemijske analize i kose i noktiju.

Kosa je lična karta zdravlja svakog čovjeka, jer sadržaj hemijskih elemenata u dlaci odražava stanje cjelokupnog organizma i integralni je pokazatelj razmjene materija u organizmu – kažu stračnjaci.

Dlaka je složeno višekomponentno vlakno koje se sastoji od 65-95% proteina (najviše keratina) i oko 32% vode, lipida, pigmenata i minerala u tragovima. Epidermalni sloj, odnosno korijen kose, hrani se krvlju i kiseonikom iz krvotoka, a snagu kose određuje dotok krvi. Baš zbog toga, kao uostalom i drugi organi koji su dobro prokrvljeni, daje najbolje podatke o stanju organizma, o tome šta mu nedostaje ili čega ima više nego što je uobičajeno.

Kosa raste od 0,2 do 0,5 mm dnevno (oko 1 cm mjesečno) i u tom periodu bogato se hrani iz krvnih sudova glave, a tom krvlju transportuju se i esencijalne ali i potencijalno otrovne materije i elementi. Svi ovi elementi stižu do korijena kose, a potom se, dok kosa raste, ugrađuju i akumuliraju u proteine koji čine vlas. Ona tako postaje “memorijska kartica” kvaliteta života svakog od nas i na njoj se vide i “očitavaju” koncentracije ovih elemenata.

Ukoliko, na primjer, u organizam stignu neke otrovne materije, a čovjek to ne zna, biohemijskom analizom kose sigurno će da se potvrdi da su bili ili još jesu u organizmu. Štaviše, po tome na kom santimetru dužine vlasi su pronađeni, znaće se i kada su dospjeli u krv hranom, vodom, disanjem ili preko kože i sluzokože.

Metode analize vlasi, zasnovane su na posljednjim svjetskim dostignućima iz hemije, fizike, biohemije i medicine. Zahvaljujući njima određuje se sadržaj vitamina i minerala (makro i mikro elemenata) u organizmu.

Određivanje elemenata u vlasima može da ukaže na to koliko organizam odgovara “idealu” zdravlja (samo oko 20% ljudi nema nikakvih zdravstvenih problema), da li se neko pravilno hrani (obezbjeđuje li organizmu neophodne hranljive materije), koliko štete organizmu nanosi lošim životnim navikama), koliko je zdrava sredina u kojoj živi, hrana koju jede, kakvim štetnim uticajima je svakodnevno izložen… Osim toga i da li nekom nesmetano funkcionišu želudac, pluća, koža (organi koji regulišu procese razmjene hranljivih materija), da li je obolio od neke hronične bolesti ili ima predispozicije da se razboli, ali i da li se pravilno liječi?

S obzirom na to da su biohemijske analize kose analize količine hemijskih elemenata koji se u njoj nalaze, nameće se pitanje koja su to oboljenja tijesno povezana sa njihovim poremećajem?

U prvom redu to su smanjenje imuniteta, bolesti kože i noktiju, alergije, bronhijalna astma, bolesti organa za varenje, dijabetes, povećane vrijednosti holesterola, hipertenzija, kardiovaskularna oboljenja, skolioza, osteoporoza, osteohondroza, bolesti krvi (anemija), sterilnost, smanjenje potencije kod muškaraca, kao i poremećaji rasta i razvoja kod djece.

Analiza i korekcija mikro elemenata vlasi, nov je korak u razvoju savremene medicine, jer daje mogućnost ocjenjivanja funkcionalnog sadržaja pojedinih organa, tkiva, sistema i cjelokupnog organizma. Jasno se određuje uticaj štetnih faktora spoljašnje sredine na organe i u ranom stadijumu otkrivaju važni funkcionalni nedostaci.
S obzirom na to da su preventivne mjere individualne, ovakve analize omogućavaju značajno skraćenje dužine liječenja kao i manju mogućnost greške u dijagnozi.

Za analizu je neophodan pramen kose (ne i dlaka sa drugih dijelova tijela), dužine 3-5 cm od korijena. Uzorci bi trebalo da se uzmu sa 4-5 mjesta na potiljku, što bliže vratu, u slučaju da je kosa kratka neophodna je količina koja staje u kašičicu (oko 0,3 g).

Kosa bi trebalo da bude čista, bez laka, voska ili gela, dok minival, farbanje i bijeljenje ne utiču na analizu, mada mora da se zna koja je prirodna boja. Analiziranje uzoraka kose radi se na 25 mikroelementa, među njima su aluminijum, željezo, jod, kalcijum, kobalt, silicijum, magnezijum, mangan, natrijum, selen, živa i cink. Najprije se uzorci vlasi pripreme i očiste od spoljašnjih nečistoća, a poslije toga razaraju i analiziraju na atomsko-emisionom i masenom spektrofotometru.

BEBE: Ogledalo majke
Kada se analizira kosa djeteta, na osnovu količine prisutnih hemijskih elemenata u vlasima (kalcijuma, magnezijuma, cinka…) odmah se zna koliko ga je majka hranila svojim mlijekom. Štaviše vidi se i kakva joj je bila ishrana u trudnoći, naročito do četvrtog mjeseca kada se na fetusu razvijaju vitalni organi i funkcije.

RIZIČNE GRUPE: Djeca, dojilje, sportisti…

Poremećajima razmjene materija, povezanim sa sadržajem hemijskih elemenata u organizmu najčešće podliježu djeca i mladi u periodu rasta, oni sa hroničnim oboljenjima organa za varenje i endokrinog sistema, trudnice i dojilje, osobe pod stalnim stresom, sportisti, oni koji rade ili žive u blizini industrijskih zona, rudnika, prometnih saobraćajnica ili trafostanica, kao i svi koji se loše hrane ili sprovode dijete „na svoju ruku“. (aura.ba)