Kosa im nikada nije bila ljepša: ZAŠTO ŽENE MASOVNO PERU KOSU BRAŠNOM?

Ako vam je kosa masna, a oprali ste je tek prije dan-dva, možda je vrijeme da probate da je “operite” na malo drugačiji način

Umjesto skupih preparata, isprobajte jednostavan trik sa brašnom. Ovaj najnoviji trend ljepote na prvu loptu zvuči pomalo neobično, ali žene koje su to isprobale dale su svoj sud – kosa im nikada nije bila ljepša!

U čemu je trik?
Skrob od brašna topi mast sa tjemena glave i kose. Pored toga, neka brašna, poput raženog, njeguju kosu jer sadrže vitamin B5, cink i gvožđe. Ovi hranjivi sastojci takođe jačaju kosu.

Ako se odlučite za ovaj tretman, izbjegavajte brašno koje sadrži mnogo glutena (na primjer, pšenično ili speltino), jer će se zalijepiti za kosu. I to nije sve: prema brojnim svjedočenjima blogera sa Interneta, kosa nakon pranja brašnom dobija veći volumen i postaje mekša.

Pošto je brašno pH neutralno, ne iritira osjetljivo vlasište, ono pomaže u borbi protiv peruti i problematične kože, piše “Miss7”.

Kako oprati kosu brašnom?
Pranje kose suhim brašnom zvuči kao nemoguća misija, ali je zapravo prilično jednostavna. Pomiješajte čašu vode sa četiri kašike brašna i miješajte dok se ne formira kremasta pasta. Ostavite smjesu na kosi najmanje pet, ali ne duže od 10 minuta. Na kraju kosu dobro isperite i operite običnim šamponom.