KORONA VIRUS I PREVENCIJA: DOK TRAJE KUĆNA IZOLACIJA OVIH SAVJETA SE STRIKTNO PRIDRŽAVAJTE

Jedna od osnovnih preporuka za vrijeme kućne izolacije jeste da osoba, koja je zbog korona virusa obavezna na ovu mjeru, bude smještena u posebnu i dobro prozračenu sobu.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS navode još nekoliko mjera, s ciljem pravilnog postupanja u kućnoj izolaciji, odnosno, sprečavanje širenja zaraze korona virusom, piše Srpskainfo.com.

Članovi koji žive u istom domaćinstvu s osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje jedan metar od osobe u izolaciji.

Treba dobro provjetravati zajedničke prostorije, odnosno, kuhinju, kupatilo, i izbjegavati da dijele predmete iz neposrednog okruženja osobe (četkice za zube, jelo, posuđe, čaše, peškire, krpe ili posteljinu).

Zbog mogućeg preživljavanja virusa COVID-19 u okolini nekoliko dana i na različitim površinama i više od 48 sati na sobnoj temperaturi (20 stepeni), prostore i predmete potencijalno kontaminirane COVID-19 treba očistiti i dezinfikovati prije ponovne upotrebe.

Čišćenje toplom vodom i deterdžentima u domaćinstvu i upotreba uobičajenih dezinfekcionih sredstava trebalo bi da budu dovoljni za opšte čišćenje iz predostrožnosti.

Kada osoba bude izolovana u drugom objektu, prostore i predmete treba očistiti i dezinfikovati prije ponovne upotrebe od strane drugih osoba.

Dezinfikovati ruke nakon bilo koje vrste kontakta sa osobom u izolaciji ili njenim neposrednim okruženjem.

Osobe koje su u kućnoj izolaciji, treba da se pridržavaju sljedećih preporuka i sanitarno higijenskih mjera čišćenja i dezinfekcije prostora i predmeta:

Potrebna zaštitna oprema i sredstva:

  • Lična zaštitna oprema (rukavice, zaštitna hirurška maska), radna odjeća;
  • Plastične vrećice, kanta s vodom, krpe, brisač sa vodom;
  • Deterdženti za upotrebu u domaćinstvu;
  • Dezinfekciona sredstva koja se preporučuju prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), su na bazi slijedećih aktivnih materija:

Aktivna materija          Koncentracija

Natrijum hipohlorit       0,05-0,5 odsto

Etanol                            70 odsto

Glutaraldehid                dva odsto

Izopropranol                 50 odsto

Povidon Jod                  10 odsto (jedan odsto joda)

Benzalkonijum hlorid     0,05%

Natrijum hlorid         0,23 odsto

Formaldehid              0,7 odsto