Korona liječi prirodu: VRHOVI HIMALAJA BEZ SMOGA I PRVI PUT VIDLJIVI NAKON 30 GODINA

Stanovnici Pundžaba na sjeveru Indije očarani su pogledom na Himalaju koja je sada vidljiva s udaljenosti veće od 200 kilometara zbog nižeg onečišćenja zraka do kojeg je došlo uvođenjem karantina u zemlji u borbi protiv koronavirusa.

Stanovnici grada Džalandhara, a pogotovo mladi koji još nikad nisu vidjeli planinu Dhauladhar bez pokrivača od smoga, kažu da se priroda liječi zbog uvođenja karantina, zatvaranja tvornica i ukidanja prometa.
Fotografije planinskog lanca šire se društvenim mrežama jer mještani i aktivisti za očuvanje okoliša pričaju o pozitivnim vijestima dok se svijetom šire one mračne o covidu-19.

”Prvi put u više od 30 godina mogu jasno vidjeti snježne planinske vrhove. To je zbog drastičnog smanjenja onečišćenja zraka”, rekao je za dpa tamošnji novinar Paul Singh Nauli.

Nauli kaže da je stanovnike prije nekoliko dana dočekao nevjerovatan pogled. “Moja djeca su me pozvala da se popnem na krov. To je bio čudesan pogled. Oni nikada prije nisu vidjeli ništa slično.”

Bivši igrač kriketa Harbhadžan Singh podijelio je fotografiju planinskog lanca sa svog krova u Džalandharu. “Nikad nisam mogao zamisliti da je to moguće. Ovo jasno pokazuje što smo zagađenjem učinili našoj Majci Prirodi”, tvitao je Singh.

Mještani kažu da je planine vrlo teško uočiti osim kad padaju jake kiše u gradu s otprilike 16.000 industrijskih jedinica.
Džalandhar je među najzagađenijim područjima u Pundžabu. No, zbog industrijskog zastoja i bez vozila na cestama, zabilježen je indeks kvaliteta zraka oko 38, što pripada kategoriji “nisko” s minimalnim utiecajem na zdravlje.

“Stanovnici grada iznenađeni su brzinom kojom se priroda liječi”, rekao je saobraćajni policajac Harvinder Singh.
“Zrak je puno čistiji, smanjilo se zagađenje u lokalnim rijekama i vodama. Ulice su čistije i s manje smeća. Džalandhar, a vjerujem i drugi indijski gradovi izgledaju zelenije i ljepše”, dodao je.

Stanovnici Pathankota, grada koji je još bliže planinskom lancu, također su objavili slične fotografije na društvenim mrežama. Čisti zrak donio je olakšanje stanovnicima koji pate od respiratornih tegoba poput astme.

“Sada mnogi navečer uživaju u šoljici čaja na svojim krovovima i posmatranju zlatne planinske vrhove uz zalazak sunca”, rekao je Nauli.
Indija je uvela karantin 24. marta. Naredila je da 1,3 milijarde građana ostane u kućama. Zbog uvedenih mjera porastao je kvalitet zraka u indijskim gradovima koji su među najzagađenijima u svijetu pa i u Nju Delhiju čiji stanovnici već neko vrijeme udišu čisti zrak.

Gašenjem većine industrije očistile su se i rijeke Džamuna i Ganges, obje svete hinduističke rijeke, objavio je NDTV.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!