Koristite li preparate za poboljšanje tjelesne mase? Lijep izgled donosi bolest i smrt?

Proizvođačima je bitno samo jedno – zarada. Čak i ako obraćate pažnju na sadržaj nekog proizvoda – možete biti izmanipulisani jer se sadržaji lažiraju. Kakogod i štagod radili – posavjetujte se sa svojim liječnikom

Odlazak u teretanu zbog lijepog i definisanog tijela za mnoge može biti i koban. Jeste li to znali?

U zadnje vrijeme se učestalo govori o ovom problemu, odnosno o preparatima koji nude dobre tjelesne rezultate ali se negativno odražavaju na unutrašnje organe.

Ljudi ne znaju napraviti granicu, ono što je namjenjeno sportistima nije namijenjeno običnim građanima. – izjavio je nutricionist Ignac Kulijer.

Lažiraju sadržaj?

Istraživači su otkrili da na većini proizvoda za poboljšanje tjelesne mase i nije tačan naziv sadržaja, te se ne osvrću i pažnju posvećuju negativnim efektima i nus pojavama koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Naime osobama koje planiraju ući u teretanu i pri tome koristiti vještačke proizvode za jačanje i rast tjelesne mase, se preporučuje da prije samog korištenja i svojevoljne odluke prvo zatraže savjet nutricionista i ljekara.

Sanja Radeljak, psihofarmakologinja i sudska vještakinja jasno ističe da dodaci prehrani služe jedino kako bi se poboljšala snaga, izdržljivost, brzina ili povećala mišićna masa vrhunskih sportaša.

Čudotvorni pripravci?

– Ako se radi o profesionalnim sportašima, mogu ih koristiti isključivo pod vodstvom liječnika koji je specijalist sportske medicine. Njima svakako trebaju nekakvi dodaci prehrani jer oni prolaze kroz ekstremne napore’.

– Dugotrajnim uzimanjem opasnost je za zdravlje da prije svega da se oštete bubrezi, jetra, prvenstveno sintetskim suplementima koji znatno oštećuju organizam – objasnio je nutricionist Nenad Bratković i nadodao korištenje nekoliko takvih čudotvornih preparata mogu uzrokovati nuspojave, počevši od probavni tegoba, nadutosti, ako se koriste dodaci na bazi vrlo visokih količina aminokiselina moguća je i pojačana dlakavost, svakodnevan neugodan miris znoja i urina.

Svakako, bilo šta da odlučite raditi – prvobitno se posavjetujte sa ljekarom.

S. Nišić/aura