Korisno i zdravo: NE BACAJTE TEČNOST IZ TEGLE S MASLINAMA!

Poznato je kako ekstrakt lista masline ovaj plod svrstava među najvrijednije biljke današnjice i s pravom nosi titulu jednog od najvećih prirodnih antibiotika.

A da li ste znali da tečnost iz tegle s maslinama smanjuje holesterol, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od dijabetesa?

Zato slijedeći put dobro razmislite prije nego što odlučite da je prospete u sudoperu

Masline u teglama dolaze plutajući u soku, odnosno salamuri od maslina koja je mješavina vode, sirćeta i soli. Vjerovatno čim pojedete posljednju maslinu, ostatke salamure izlijete u sudoperu, ali možete je iskoristiti na više načina. Zapravo ima i mnogo zdravstvenih blagodeti.

Maslinov „sok“ sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju holesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II. Uz protivupalna svojstva, sadrži i vitamin E, što znači da ga možete upotrijebiti za masiranje tjemena i tako podstaći rast kose.

Osim zdravstvenih blagodeti, sadrži i mnogo aroma. Budući da je sok samo mješavina sirćeta, vode i soli, možete ga koristiti na približno isti način kao što biste koristili obično sirće ili ulje za začinjavanje jela. Ukratko, slobodno počnite da dodajete sok od maslina u svoju svakodnevnu ishranu!

error: Content is protected !!