Korisni trikovi za savladavanje svakodnevnog stresa i umora

Umor vam ne dozvoljava da učinite i najmanji napor. Za ovako, uglavnom konstantno loše, stanje obično su krivi brzina ritma i način života opterećen stresom, a stručnjaci nude rješenja.

Ako vam se u glavi vrzmaju brojne obaveze, a očima registrujete gomilu stvari koje bi trebalo da uradite, niste u stanju da se pomjerite.

Umor vam ne dozvoljava da učinite i najmanji napor. Za ovako, uglavnom konstantno loše, stanje obično su krivi brzina ritma i način života opterećen stresom. Rješenje postoji, a stručnjaci nude nekoliko jednostavnih načina za uspješno vraćanje snage i izgubljene energije.

– Pijte dosta vode da vam organizam ne dehidrira i ostane bez energije, što će na kraju izazvati umor. Osim vode, treba da pijete i voćne sokove, kao i zeleni čaj. Ništa ne osvježava bolje od čaše hladne vode. Složićete se da obična voda ponekad može biti ukusnija od najbolje kafe ili vašeg omiljenog gaziranog pića.

– Ne ignorišite doručak, jer njegov izostanak usporava metabolizam, što takođe dovodi do osjećaja umora. Ako nemate vremena kod kuće, doručkujte na poslu. Vodite računa da u doručku budu jogurt, integralni hljeb ili pecivo, i obavezno voće. Vodite se onom “Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak” i umor će biti nepoznanica u vašem životu.

– Kada vas umor baš ophrva, slušajte veselu muziku, opustite se i kontrolišite loše misli.

– Kada god možete, odspavajte, jer se u snu obnavljaju i pamćenje i raspoloženje. Idealno bi bilo da svako dnevno odspava oko osam sati. Topla kupka sa esencijalnim uljem lavande, koja predstavlja neku vrstu sedativa, opušta i omogućava da se lakše utone u san.

– Ne nervirajte se zbog svake sitnice jer stres može da utiče destruktivno na vaš energetski potencijal. Naročito se ne treba prepustiti razočaranju. Ako ste tip koji od “muhe pravi slona”, čest umor ne treba da vas čudi. Takvi ljudi stalno troše svoje rezerve energije nepotrebnim uzrujavanjem, a hormon stresa kortizol ih istovremeni drži i budnima i umara. Ako stres već ne možete da izbjegnete, jednostavno slegnite ramenima, recite “pa dobro”, i nastavite dalje sa uživanjem, najbolje u društvu pozitivnih i duhovitih osoba!