KORISNI SAVJETI ZA ZAŠTITU DOMA PRIJE ODLASKA NA GODIŠNJI ODMOR

Donosimo pet praktičnih savjeta za zaštitu doma prije odlaska na ljetovanje.

Isključite električne uređaje ili kompletnu struju na kutiji s osiguračima

Čak i kad niste kod kuće, u vašem domu postoje uređaji koji troše struju i dok nisu upaljeni. Prazan dom i dalje koristi struju, a pojedini uređaji koje ostavite uključene nastavljaju trošiti energiju, a ako ih isključite, uz uštedu struje spriječit ćete i štetu koju električni uređaji (mašina za veš i suđe, televizor, klima, sušilica…) mogu pretrpjeti od indirektnog udara groma.

Kako u slučaju kratkog spoja ne bi došlo do požara preporuka je isključiti iz strujnog kruga lampe, rutere, modeme, punjače kao i sve male kućanske aparate. Pogasite sva svjetla te provjerite jesu li vam slavine zavrnute kao i glavni ventil za vodu. A ako zaista želite uštedjeti, ali i djelovati preventivno, kompletnu struju možete isključiti na kutiji s osiguračima.

Povjerite rezervni ključ osobi od povjerenja

Da je vrata prilikom odlaska iz doma, bez obzira na to koliko dugo ćete izbivati, potrebno zaključati, nije potrebno posebno naglašavati ali što je s prozorima, balkonom i ključem?

Preporuka je zatvoriti sva mjesta kroz koja bi provalnik potencijalno mogao ući u kuću ili stan dok ključ nipošto ne treba ostavljati na mjestima koja su lako dostupna drugim osobama.

Kada odlazite na duže vrijeme, rolete na prozorima ne treba spuštati do kraja jer provalnici i to prate i tako zaključuju da u kući ili stanu nema nikoga. Cvijeće s balkona i prozora nemojte uklanjati jer i na taj način šaljete poruku kako ste odsutni.

Preporuka je rezervne ključeve doma i poštanskog sandučića ostaviti komšiji, rođaku ili osobi od povjerenja koja će provjeravati stan, ali i prazniti vaš poštanski sandučić te tako ostavljati dojam privida da u domu ipak neko boravi.

Osim toga, vaš dom može ugroziti i nezgoda poput puknuća cijevi ili iznenadnog kratkog spoja koji može izazvati požar pa je dobro da neko može ući u nekretninu dok vas nema te pravovremeno reagirati i pozvati pomoć.

Ne zaboravite uključiti protuprovalni alarm

Vlastitu nekretninu od provalnika je moguće zaštititi i uz pomoć alarmnog sustava koji spada u jedan od najpopularnijih načina zaštite. Iako je njegova primarna funkcija dojavnog karaktera, alarm će provalniku definitivno otežati posao, a nerijetko ga i demotivirati u namjeri zbog veće mogućnosti da bude otkriven i uhvaćen.