Korisni savjeti: KAKO ODRŽAVATI I ČISTITI VEŠ MAŠINU?

Veš mašinu treba obavezno čisti mjesečno i to sa samo 3 sastojka

Postoji nekoliko kućanskih aparata koji ne dobivaju njegu kakav zaslužuju, a veš mašina je jedan od njih. Prema stručnjakinji za čišćenje perilice trebamo temeljito čistiti najmanje jednom mjesečno

“S redovnim čišćenjem, veš mašiona će trajati duže i riješit ćete se mirisa plijesni koji je uzrokovan nakupljanjem deterdženta i omekšivača – rekla je stručnjakinja za čišćenje Melissa Maker.

Ovo je njen vodič za pranje veš mašine pomoću bijelog sirćeta, esencijalnih ulja i sode bikarbone.

• Dodajte oko dvije šoljice sode bikarbone direkno u praznu mašinu. Ovo će je nježno pročistiti iznutra i ukloniti ustajale mirise koji su nastali zbog starih naslaga omekšivača i deterdženta. Zatim pokrenite duži ciklus tople vode.

• Kada ciklus završi dodajte dvije šoljice običnog bijelog sirćeta i 10 kapi esencijalnog ulja poput čajevca ili lavande, koji pomažu kod nakupljanja plijesni i minerala, a djelovati će i kao blago dezinfekcijsko sredstvo. Pokrenite još jedan ciklus i postavite ga na najdužu, najtopliju postavku

• Kad završite s oba ciklusa, obrišite bubanj i mašinu pomoću pamučne krpe i sirćeta. Ako su ostale mrlje, pokušajte ih ukloniti uz pomoć sode bikarbone, vode i spužve.

• Zatim očistite i vanjske dijelove, uključujući prostor za deterdžent i omekšivač. Očistite unutarašnju i vanjsku stranu vrata pamučnom krpom, sirćetom i vodom. Pojedina prljava područja očistite četkicom za zube (i sodom bikarbonom ako je potrebno) i obrišite sve čistom pamučnom krpom.

Imajte na umu da neke veš mašine, poput LG-ovih modela imaju posebnu opciju za čišćenje perilice. Ako vaša perilica ima tu opciju, možete slijediti gornji protokol tako da zamijenite dva duga ciklusa tople vode za dva ciklusa ‘čišćenja perilice’ koje perilica nudi, prenosi mindbodygreen.